Novosti

Devet miliona KM poticaja za poljoprivrednu proizvodnju u Brčkom


Vlada Brčko distrikta BiH na redovnoj sjednici usvojila je Pravilnik o načinu i uvjetima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2018. godinu.

Predstavnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodnu privredu Zoran Gajić kazao je da su u ovogodišnji Pravilnik uvedene određene novine u odnosu na prethodne godine.

U Pravilniku su definirani namjena, upotreba, kriterijumi, uvjeti i način proizvodnje kako bi poljoprivredni proizvođači i farmeri ostvarili pravo na poticaj i dobili sredstva. Ovim Pravilnikom uvedena je novina, i to oblast uzgoja ribarstva, odnosno proizvodnja ribe. Poboljšali smo onu proizvodnju koja nije do sada bila u dovoljnoj mjeri razvijena, a bila je potrebna na tržištu Distrikta. Također, uveli smo i sistem praćenja i kontrole nadzora“, kazao je Gajić.

Ukupna sredstva osigurana u proračunu za poticaje su devet miliona maraka, a u toku su i pregovori u vezi s izradom strategije za poljoprivrednu proizvodnju na temelju koje će se moći odrediti koliko i koje proizvode treba poticati.