Industrija

Rezultati ‘zlatne groznice’ u Varešu moraju biti prijavljeni državi


Društvo Eastern Mining d.o.o., koje je u stopostotnom vlasništvu kompanije Adriatic Metals Limited, koja je listirana na ASX, je 2013. godine sa Ministarstvom za privredu Zeničko-dobojskog kantona zaključilo ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju metaličnih mineralnih resursa olova, cinka i barita.

Nakon zaključenja ugovora o koncesiji, investitor je pristupio početku izvođenja istražnih radova nakon pribavljanja potrebnih dozvola i to na dva lokaliteta: Veovača i Rupica, oba na teritoriji općine Vareš.

U prošloj godini završena su kontrolna geološka istraživanja na lokalitetu Veovača i trenutno je u proceduri kod Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva postupak potvrđivanja rezervi na osnovu Elaborata o klasifikaciji i kategorizaciji i proračunu rezervi kompleksne rude olova, cinka i barita, koji je dostavljen na dalje postupanje nadležnom ministarstvu. To je prvi korak započinjanja postupka pribavljanja potrebnih odobrenja u skladu sa zaključenim ugovorom o koncesiji.

Na drugom lokalitetu Rupice u toku je izvođenje radova geoloških istražnih bušenja, te s obzirom na činjenicu da su ista na samom početku, teško je njihove rezultate kvalificirati kao rezerve bez obzira o kojem mineralu se radi. Potpune informacije bit će dostupne tek nakon okončanja istraživanja i potvrde rezervi od strane nadležnog ministarstva.

U skladu sa važećim koncesionim ugovorom, koncesionar je dužan prema zakonu da pored olova, cinka i barita kao osnovnih minerala, izvrši istraživanje i svih pratećih komponenti koji idu uz ovu vrstu mineralizacije, uključujući zlato i srebro, te da državi prijavi sve rezultate do kojih dođe prilikom geoloških istraživanja.