IT i Tehnologija

Nešto drugačije na bh. tržištu: Ekipa koja radi poput mrava


Svjesni smo činjenice da svakim danom na tržištu rada sve više raste potreba za stručnjacima u IT sektoru. Bosna i Hercegovina je jedna od onih država koja će kroz narednih pet godina trebati preko 25.000 IT stručnjaka, a mi vam predstavljamo jednu sarajevsku IT kompaniju koja ne samo da pruža IT podršku svojim klijentima, nego pomažu u razvoju startup scene u BiH – Ant Colony.

Ant Colony je primarno softverska firma koja se bavi razvojem softvera za klijente, kako domaće tako i internacionalne, nudeći im softversku podršku i programiranje, biznis development, prodaju i dizajn. Na taj način oni kreiraju cjelokupnu sliku svojih usluga gdje rade sa ljudima koji imaju ideju i pomažu im u ostvarivanju te ideje u biznis.

“Protekla godina donijela nam je mnogo uspjeha, što je rezultiralo ne samo povećanom obimu posla već i proširivanju samog tima.  Baš kao i mravi, tako i mi nikad ne prestajemo sa radom. Međutim, naš najveći fokus je razvoj startup scene u BiH, a pored rada sa internacionalnim klijentima, veliku pažnju pridajemo našim startupima Goody.ba i Bizbook.ba, za koje smo sigurni da će jako brzo da osvoje region jer tvorci tih startupa su izuzetno energični i imaju ogromnu želju za uspjeh”, kaže Amar Pljevljak, menadžer projekta i prodaje u Ant Colonyju.

Njihov tim trenutno se sastoji od 23 vrijedna člana koji rade na projektima i startupima, ali u planu imaju i proširivanje tima u skladu sa obimom posla koji dolazi vremenom.

Kako navodi jedan od osnivača kompanije, sam naziv ‘Ant Colony’ je nastao simbolično asocijacijom na mrave, jer mravi kada traže hranu, “razlete” se na sve strane dok je ne pronađu, a onaj koji  je pronađe, neće početi jesti nego se vraća nazad da javi svima.

“Kao uposlenik kompanije, mogu reći da je najveća prednost što niste tek tako ‘Uposlenik’ koji radi od 9 do 17 sati. Sve radimo zajedničkim snagama i skupa ‘guramo’ do uspjeha. Zajedništvo, kolegijalnost, a na kraju i prijateljstvo je nešto nevjerovatno i nešto što sam sam doživio u ovoj kompaniji. Tako da, rekao bih, naša najveća prednost je to što nismo klasična kompanija”, zaključuje Pljevljak.

(Piše: Aganović Emina)