Novosti

BHPA postao član TEGoVA i dobio međunarodnu prepoznatljivost


Udruženje eksperata iz oblasti nekretnina u Bosni i Hercegovini (BHPA) predstavlja profesionalce iz oblasti nekretnina iz naše države, kao i međunarodne članove u inostranstvu, a osnovano je prije sedam godina.

U maju tekuće godine, Udruženje je postiglo važan napredak u okviru napora za involviranje u međunarodne strukture i dešavanja u oblastima vezanim za nekretnine, usklađivanje sa međunarodnim standardnima i prepoznavanje BHPA od relevantnih međunarodnih institucija.

Nakon ispunjenja svih potrebnih uslova za članstvo i formalnog predstavljanja aplikacije na Generalnoj godišnjoj skupštini TEGoVA (The European Group of Valuers’ Associations), održanoj u Portugalu, BHPA je postao član TEGoVA-e koju čine 74 procjeniteljske asocijacije iz 37 zemalja, sa više od 70.000 procjenitelja u Evropi. Ovim članstvom, sva statutarna rješenja, procedure te članstvo BHPA priznati su od strane TEGoVA-e u punom kapacitetu.

Na pomenutoj Generalnoj godišnjoj skupštini govorilo se o procjenjivanju nekretnina, hipotekarnom kreditiranju, aktuelnim temama vezanim za nekretnine, kao prijemu novih članova u organizaciju. Ispred BHPA, Generalnoj skupštini prisustvovali su predsjednik BHPA prof. dr. Muharem Karamujić i predsjednik Upravnog odbora dr. Adnan Teletović.

TEGoVA je usko povezana sa upravljačkim strukturama u Evropskoj uniji. Osnovni cilj TEGoVA-e sastoji se od naučne i obrazovne promocije profesije vrednovanja nekretnina, te usklađivanja evropskih standarda vrednovanja nekretnina sa cjelovitom legislativom EU. TEGoVA je pozicionirana da ima determinirajući utjecaj na profesiju vrednovanja nekretnina i sve njene konotacije u EU, a preko toga i na ostatak svijeta. Pored toga, TEGoVA predstavlja vodeću asocijaciju procjenitelja iz oblasti nekretnina u EU, koja ima aktivnu saradnju sa Evropskom komisijom, Evropskim parlamentom i Vijećem EU.

Članstvom u TEGoVA-i, u najužem smislu, BHPA je dobio: međunarodnu prepoznatljivost organizacije i svih njenih članova; međunarodno priznat pokazatelj sposobnosti, obrazovanja i iskustva BHPA i svih njenih članova; mogućnost utjecanja na politike EU u domenu tržišne procjene vrijednosti; i mogućnost učešća na evropskim konferencijama i edukacijama.

BHPA će nastaviti na unaprjeđivanju svog rada, kako bi tržištu Bosne i Hercegovine ponudila kvalitetna rješenja, a o radu i informacijama vezanim za članstvo u Udruženju eksperata iz oblasti nekretnina, detaljnije se možete informisati na web stranici www.bihpa.com.