Novosti

Kopić: Radnici moraju ustati protiv Bajramovića


Aktuelni čelnici Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović i Selvedin Šatorović ponovo su minirali nastavak kongresa i izbor legitimnog novog rukovodstva, saopćio je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata Solidarnost, navodeći da javnost mora znati „ko je odgovoran za rušenje državnog i krovnog sindikata“.

Navodi da su protekle sedmice Bajramović i Šatorović, uprkos pozivu kongresnog čelništva, onemogućili kvorum za nastavak sjednice koju su prekinuli još u februaru, jer nisu dobili većinu da zadrže kontrolu nad SSSBiH. Kopić dodaje da „ne treba izgubiti iz vida ko stoji iza blokada procesa koji je bio jedina nada za spašavanje kompromitiranog Saveza samostalnih sindikata BiH“.

”Posljednji događaji samo potvrđuju da su Bajramović i Šatorović faktički privatizirali SSSBiH. Oni su zasjeli u fotelje i po svaku cijenu ih žele zadržati, pa makar izgubili povjerenje i većinu članstva. Žalosno je da su na radnike i na delegate kongresa poslali zaštitare”, navodi Kopić.

Prema njegovim riječima, ovo je posljednji signal članstvu da mora početi bojkotirati SSSBiH koji „služi samo privatnim interesima Bajramovića i Šatorovića“.

”Oni se tako i ponašaju i tu više nema nepoznanica. Brojni članovi SSSBiH suočili su se sa njihovim pritiscima i pokušajima diskreditacije. Pa ta klika okupljena oko njih spremna je na sve da zaštiti svoje mutne radnje. Uvjerio sam se u to da su angažirali ljude da mene prate, da me pokušaju u javnosti ocrniti. Njihova je namjera da odstrane sve koji drugačije misle i da u raskrčme ono što još nisu i sakriju ono što već jesu. Sa njima je taj Sindikat propao, od njega više nema ništa. Radnici više nemaju vremena čekati, nego se trebaju organizirati i tražiti svoja prava na drugom mjestu. Veliki je broj radnika već napustio SSSBiH i udružio se na drugi način, pa vidite da se radnici bore za svoje, a da Bajramovića i Šatorovića nema ni na mapi. Vrijeme je za novi sindikat”, navodi u svojoj izjavi za javnost Kopić.