Novosti

Cerić: Ne odustajemo od ideje da dovedemo Formulu E u Sarajevo


Gradsko vijeće Sarajeva danas nije glasalo prijedlogu da se izdvoje sredstva od 100.000 eura za izradu feasibility studije o organizaciji utrke Formule E (FE) u bh. prijestonici. Prijedlog je jednostavno povučen sa dnevnog reda.

Da je prijedlog prihvaćen, tehnički tim FE vrlo brzo bi došao u Sarajevo kako bi pristupio ispitivanju uvjeta za održavanje ovog automobilističkog spektakla. Ovako, to se neće dogoditi. Barem ne u skorije vrijeme.

Ipak, to ne znači da je izgubljena svaka nada da će utrka Formule E biti upriličena u našem glavnom gradu.

Britanski poduzetnik bh. korijena Samir Cerić, direktor kompanije Sarajevo Sports International, koja je i inicirala ovu ideju, ističe da neće odustati od namjere da ovaj događaj bude upriličen na sarajevskim ulicama.

Nažalost, danas je propuštena izuzetna prilika da već sljedeće sedmice tehnički tim iz Londona dođe u Sarajevo, odnosno da postanemo zvanični kandidat za organizaciju utrke. Ipak, nećemo tek tako odustati, prije svega zbog jakog lobija koji smo izgradili ovdje u Londonu. Čelnici Formule E i dalje su zainteresirani za ideju da naš glavni grad bude domaćin utrke, mada je očito da u ovom trenutku ne postoji adekvatan politički ambijent, barem na nivou gradske uprave, za takvo nešto. Stoga namjeravamo u predstojećem periodu razgovarati s još nekim političkim faktorima, izdići priču na nivo Kantona i države, te tu tražiti podršku“, rekao nam je Cerić.

Cerić naglašava da već sada počinje raditi na svojevrsnom planu B po pitanju organizacije utrke Formule E u Sarajevu.

Evidentno je da Grad, izuzimajući gradonačelnika Abdulaha Skaku, koji je bio veoma naklonjen ideji, nema namjeru ili kapacitet da nosi ovaj projekt. Međutim, već imamo informacije da bi neki drugi nivoi vlasti u BiH bili spremni podržati organizaciju utrke FE, što je u ovoj situaciji možda i bolja vijest, s obzirom na nešto skromniji budžet Grada. Sretna je okolnost da sam još ranije ostavio otvorena vrata u sjedištu Formule E u Hammersmithu za mogućnost da dobijemo organizaciju utrke u 2020. godini, tako da već od danas počinjemo raditi na tome. Prvi naredni korak su, dakle, razgovori s drugim predstavnicima političke scene u BiH, koji su nam se već javili po ovom pitanju, a odranije imamo kontakte s kompanijama koje se žele uključiti u projekt“, zaključio je Cerić.