Novosti

Šta se u Amazonu radi umjesto otkaza?


Malo ko će priznati da je umalo dobio otkaz – posebno ako je zaposlen u velikoj kompaniji kao što je Amazon. Međutim, žena pod imenom Jane, koja radi u sjedištu ove firme, uradila je upravo to.

Jane je pozvana na sastanak sa njenim menadžerom i još jednom osobom iz ljudskih resursa. Rekli su joj da njeni rezultati na poslu nisu dovoljno dobri – i dali joj tri opcije:

  1. Da uzme otpremninu i ode iz Amazona.
  2. Da počne da pohađa poseban kurs za poboljšanje učinka koji Amazon naziva Pivot. To je podrazumijevalo da narednih nekoliko sedmica pokaže da može da ispuni određena očekivanja menadžera.
  3. Da se bori i cijelu stvar podigne na nov nivo i svoj problem predstavi poroti koju čine kolege iz Amazona. Mnogi zaposleni ovaj proces zovu Tanderdom.

Pivot program, koji zaposlene uparuje sa takozvanim “ambasadorima karijere”, svoje korijene vezuje za kontroverzu koju je otkrio magazin New York Times o poslovnoj kulturi u ovoj kompaniji 2015. godine.

Stavljanje na plan poboljšanja mnogi smatraju “smrtnom kaznom”, sudeći prema zaposlenima u Amazonu.

U trećem slučaju, zaposleni najveće šanse ima ako je imao odlične rezultate do dlaska novog menadžera. Ali, to nije bio slučaj sa Jane, kako ga je ona opisala. Njeni problemi započeli su kada joj je šef promijenio poslovne obaveze i postavio nerealne ciljeve. Ipak, odabarala je treću opcju.

Na dan saslušanja, dobila je priliku da njen problem čuje jedan menadžer i tri druga zaposlena. Pritom, imala je mogućnost da se žali na svakog od pristunih i traži da ta osoba bude zamijenjena. Zato je sama izabrala tri druge zaposlene osobe u Amazonu.

Uprkos svemu, izgubila je. Zapravo, 70 posto zaposlenih izgubi nakon podnošenja žalbe. Nakon što je iscrpila ovu opciju, ljudi iz ljudskih resursa su joj rekli da može da uzme otpremninu, ili ode na kurs poboljšanja radnog učinka.

Ako nakon svega ostanete da radite u Amazonu, postoji velika vjerovatnoća da ćete završiti pod istim menadžerom koji je pokušao da vas otpusti. Postoji proces koji može da vam pomonge da promijenite svoju poziiciju u kompaniji, ali to je moguće samo ako pobijedite.

Bez obzira na ishod, priča Jane, potrebni su neki zaista izuzetni ljudi, sa obje strane jednačine, da preživite cijelo iskustvo Tanderdoma i pronađete način da ponovo efikasno sarađujete.