Novosti

Airbnb sljedeće godine izlazi na tržište?


Nakon nedavnog izlaska Spotifya na tržište još nekoliko velikih tehnoloških kompanija priprema inicijalnu ponudu dionica – već ove godine na tržište bi trebao izaći Xiaomi, a onda tokom 2019. ili 2020. godine očekujmo i IPO Ubera i Airbnba.

Prema posljednjim informacijama vezanim za Airbnb, ta kompanija biti će spremna za izlazak na tržište od 30. juna sljedeće godine – to ne znači da će tada početi javno trgovanje njezinim dionicama, već najranije tada možemo očekivati IPO Airbnba, dok bi najkasnije to bilo do kraja 2020.

Airbnb u posljednje vrijeme širi svoje poslovanje te su nedavno predstavili brojne nove opcije za ljude koji iznajmljuju smještaj te za goste koji prilikom putovanja koriste ovakvu vrstu smještaja, umjesto hotela koji su, naravno, skuplji. Njihovi ciljevi mnogo su veći od samog posredovanja pri smještaju gostiju te Airbnb želi postati globalna putnička agencija.

Kako bi se pripremili za izlazak na tržište, nedavno su najavili program bonusa za zaposlenike te im namjeravaju ponuditi mogućnost novčanih naknada ili udjela u dionicama kompanije – s takvim kompenzacijama žele zadovoljiti svoje zaposlenike na tržištu na kojem vlada velika potražnja za inženjerima i radnicima u IT sektoru i zadržati najbolje ljude kako bi im pomogli u daljnjem širenju kompanije u budućnosti.

Izlaskom na tržište kompanije žele ubrzati rast i razvoj, no poslovanje na burzi donosi i određene obveze, poput javne dostupnosti financijskih podataka te poštovanja određenih pravila i zakona vezanih za poslovanje na tržištu, napominju na Tech Cruncheu i to je razlog zbog kojeg šef Airbnba Brian Chesky nije previše žurio s inicijalnom ponudom dionica, iako je svjestan kako je to budućnost njegove kompanije.

Od osnivanja kompanije do danas u Airbnb uloženo je skoro 4,4 milijarde dolara, a ovogodišnji prihodi, prema medijskim izvještajima, trebali bi iznositi između 3,5 i 4 milijarde dolara.