Novosti

Istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine


Agencija PRIME Communications sprovela je istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine.

U istraživanju je učestvovalo 1.000 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentirana istraživanjem je definisana kao opća populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je višeetapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + – tri posto).

Najveći broj stanovnika Bosne i Hercegovine (66 posto) smatra da će država Bosna i Hercegovina postojati kao multietnička država sa istim vladinim institucijama koje postoje i danas, dok 16,6 posto smatra da je to malo vjerovatno.

Nešto manje od polovine ispitanika (45,6 posto) smatra da će Bosna i Hercegovina biti u istim granicama ali da će unutrašnje uređenje biti drugačije, dok se sa ovom tvrdnjom ne slaže 41,8 posto građana Bosne i Hercegovine.

Svaki deseti ispitanik (11,8 posto) smatra da će se Republika Srpska odvojiti od Bosne i Hercegovine i pripojiti Srbiji, dok 66,5 posto smatra da to nije vjerovatno. Još manje (8,9 posto) je onih koji smatraju da će se teritorije na kojoj žive Hrvati pripojiti Hrvatskoj, dok 68 posto smatra da to nije vjerovatno.