Tema u fokusu

Dani Beča u Sarajevu: Svi smo u istom čamcu i trebamo se držati zajedno


Tema ovogodišnje manifestacije ”Dani Beča u Sarajevu” je „Smart city“, a bit će predstavljena  iskustva i pozitivne prakse Grada Beča o temama energetska efikasnost, biciklističke staze, saobraćaj u mirovanju, start-up inovacije, primjena modernih i pametnih rješenja u lokalnoj zajednici.

U okviru manifestacije, u hotelu Europe održava se i naučna konferencija pod nazivom “Sarajevo i Beč – inovativno u budućnost”, a jedan od govornika bila je i Ina Homeier – koordinatorica projekta Smart city iz Gradske uprave Beča.

Homler je u razgovoru za Poslovne novine govorila o tome kako je nastala sama ideja, koliko su Sarajevo i Beč povezani i kakva je strategija inicijative.

”Evropska komisija pokrenula je inicijativu 2009. godine, kada je napravljen i plan istraživanja. Smart city inicijativa Grada Beča pokrenuta je godinu kasnije povodom energetske politike Evropske unije. Beč je napravio tri bitna dokumenta: vizija – razvoj do 2050. godine, akcioni plan od 2012. do 2050. i roadmap koji obuhvata period od 2020. i tako je sve počelo. Glavna aktivnost koja je poduzeta bila je ta da se napravi okvirna strategija Smart cityja”, kazala je Homeier.

Naša sagovornica govorila je o glavnim ciljevima koje inicijativa donosi, a tri je istaknula kao ključna.

”Tri glavna cilja su smanjenje CO2, očuvanje resursa i prilagođavanje klimatskim promjenama. Primjetili smo da u Beču imamo dosta programa koji se mogu spojiti u tu strategiju, a plan je bio da sakupimo različite programe u jedan, kako bismo dobili okvirnu strategiju. Imamo tri dimenzije – resursi, inovacije i kvalitet života, a u sve tri postoje ciljevi – kvalitativni i kvantitativni. Ovi ciljevi čuvaju tu vagu životnog kvaliteta i održavaju balans kako ne bi prevagnula neka loša strana. Smatram kako život ne trebamo prilagoditi tehnologiji, nego ju koristiti kako bismo podigli i popravili kvalitet života, kao i socijalne inovacije”, istaknula je Homeier.

Koordinatorica projekta Smart city iz Gradske uprave Beča otkrila nam je i koji su to ciljevi konferencije u Sarajevu, te povukla paralelu između austrijske i bh. prijestolnice.

”Glavni ciljevi konferencije u Sarajevu su da razmijenimo iskustva, ostvarimo nove kontakte, vidimo kako to drugi rade, te da u konačnici zajedno radimo. Kod pametnih tema kao što su zaštita klime i energetska efikasnost, možemo reći da svi sjedimo u istom čamcu, te se zato trebamo držati zajedno. Paralelu koju bih povukla između ova dva grada je multikuluturalnost koja se u Sarajevu itekako osjeti. Također, pozitivno sam iznenađena zainteresiranošću i kvalitetnim pitanjima na konferenciji. Sarajevo, kao i Beč, ima određene elemente koje može iskoristiti kako bi napravilo strategiju za Smart city”, zaključila je Homeier.

(Razgovarao: Alen Mehanović)