Tema u fokusu

Emina Vejsilović: Moj put je bio jako čudan, ponekad težak, ali zabavan i dinamičan


Inspirativan i interesantan događaj FuckUp Nights održan je u utorak u Sarajevu u prostorijama tehnološkog parka HUB387 i ugostio je stotinu onih koji su došli da poslušaju priče o neuspjesima uspješnih.

Fuckup Nights, kao globalni pokret i serijal događaja nastao je 2012. godine u Mexico Cityju i danas je rasprostranjen u više od 250 gradova širom svijeta s ciljem da se društveno neodobravanje koje se povezuje sa pojmom neuspjeha promijeni i neuspjeh postane sastavni dio procesa građenja uspješnih poslovnih priča.

Jedna od govorinica na događaju bila je Emina Vejsilović  – poznato TV lice, novinarka i voditeljica sa više od pet godina iskustva, te današnja PR menadžerica Univerziteta SSST, koja je podijelila svoju priču o neuspjehu i uspjehu sa gostima ovog događaja.

 

Iako su njena prva ljubav i želja bili odnosi sa javnošću, nekoliko pokušaja i ne baš uspješnih projekata odveli su je u svijet medija koji su joj pomogli i naučili kako biti dobra govornica, kako pridobiti ciljanu skupinu ljudi za određeni događaj, te kako biti dobra PR menadžerica. Danas je ona primjer svestrane osobe koja voli maksimalno iskoristiti ono što joj život ponudi, a kako kaže, to nije baš jednostavan zadatak.

„Moj put je bio jako čudan, ponekad težak ali zabavan i dinamičan. Sa petnaest godina sam počela da zarađujem prvi novac. Dijelila sam letke, radila promocije u tržnim centrima nakon čega sam se prijavila u jednu domaću modnu agenciju sa željom da se počnem baviti manekenstvom. Taj put je bio raznolik“, prisjeća se Vejsilović.

Od suza, padova i neuspjeha do najljepših sjećanja i poznanstava stigla je do svijeta medija.

„Nekako sa godinama naučite da se ne vraćate na loša sjećanja, da idete dalje i u glavi pokušate imati samo ono zbog čega ste bili sretni. Tako se ja sjećam izbora za Ford modela, revija u Sarajevu, Ljubljani, Portorožu, Beču. Svih događaja koje sam nakon toga organizirala u sklopu svoje agencije iz Slovenije. Neki su bili jako uspješni, neki su propali, ali sve je to na neki način škola.  Mediji su očigledno bili logičan slijed dešavanja u mom životu. Kao što sam ranije i pričala, bilo je mnogo onih koji su me osporavali, nisu vjerovali u mene, omalovažavali me, a ja sam na kraju bila punih pet godina prvo lice zabavnog progama Face TV-a, te dio svakog velikog projekta. Sjećam se stadiona u Austriji i četrdeset hiljada ljudi, a ja oficijelni spiker. 80 posto programa sam radila uživo, bezbroj razgovora, preko 700 napravljenih Face Magazina…“, ponosno kaže.

Trenutno radi na Univerzitetu SSST na koji je došla slučajno iz potpuno „drugog svijeta“, a gdje su je dočekali ozbiljnije okruženje, zahtjevniji posao i veća odgovornost.

„Na svu sreću brzo sam se snašla uz pomoć mojih radnih kolega i šefova. Danas mislim da dobro obavljam posao uz želju da svaki dan budem bolja. Nisam birala ovaj posao, ali kada mi se pružila prilika, velikodušno sam prihvatila. San svake djevojčice, čini mi se, bio je da bude na sceni. Ja sam to maštala i znala sam da ću jednog dana stajati ispred kamere. Opet kažem, nije bilo nimalo lahko. Samo ja znam koliko sam energije i truda morala dati kako bih ostvarila djelić onoga što sam napravila u posljednjih pet godina na televiziji i skoro dvije godine na Univerzitetu SSST. Najvažnije od svega je da volite svoj posao, da bez obzira na loše dane, loše ljude i situacije idete naprijed svaki dan sa ciljem da budete bolji. Ja sam osoba koja jako voli da radi i još kad vidim da imam podršku i dodatni vjetar u leđa, ništa mi nije teško“, tvrdi Vejsilović.

 

Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology je prvi privatni Univerzitet u Bosni i Hercegovini i obrazovna institucija koja je davno pokazala da je broj jedan u našoj zemlji, ali i šire. Dokaz tome je posljednja svjetska QS rang lista na kojoj je Univerzitet SSST u top 600 najboljih univerziteta na svijetu. Prvi u regiji i iza sebe smo ostavili univerzitete iz Ljubljane, Beograda i Zagreba. SSST je univerzitet koji prima mali broj studenata, nastava se održava na engleskom jeziku i kvalitet je na prvom mjestu.

S druge strane, tu  je i Gimnazija SSST koja je nastala sa ciljem da se srednjoškolci na najbolji način pripreme za sve ono što ih čeka na Univerzitetu.

„Posebni smo po individualnom pristupu rada, malim grupama učenika, nastavi na engleskom jeziku, a nastavu izvode univerzitetski profesori. Dobili smo i dozvolu za Cambridge certifikat što je dokaz da smo na dobrom putu i da svoj posao svi zajedno radimo dobro i predano. Ove školske godine upisat će se treća generacija učenika i jedva čekamo da bilježimo zajedno nove uspjehe“,  naglašava Vejsilović.

Pored zavidnog portofolija i knjige iskustva koje ima iza sebe, Emina kaže da još ne može navesti svoj najveći uspjeh u životu.

„Smatram da nisam napravila sve ono što sam zamislila, tako da ne mogu još reći da sam uspjela. Ali, možda moj najveći uspjeh je to što znam da nisam razočarala roditelje i znam da su ponosni na mene. Ponekad su davali od sebe i više nego što su mogućnosti dozvoljavale“, zaključila je naša sagovornica.

(Piše: Emina Aganović)