Trgovina

Kina spremna za trgovinski rat: Šestog u ponoć počinje haos


Kineske carine u iznosu od 34 milijarde dolara na robu iz SAD stupaju na snagu u ponoć 6. jula po pekinškom vremenu.

Washington je ranije objavio da će 6. jula uvesti tarife na kinesku robu u vrijednosti od 34 milijarde dolara, a Peking je odgovorio da će uzvratiti istog dana. Zbog vremenske razlike, kineske carine stupaju na snagu prije američkih.

Podsjetimo, Kina je saopćila da je “potpuno spremna” za trgovinski rat sa Sjedinjenim Američkim Državama. Nade za prevazilaženje tenzija između te dve najveće ekonomije u svijetu su sve manje.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang rekao je novinarima da je Kina “potpuno spremna za paket neophodnih mjera” da bi sačuvala svoje nacionalne interese.

Nadamo se da će SAD obezbijediti uslove za lojalnu konkurenciju za investicije i operacije kineskih kompanija u SAD i da doprinese uzajamnom povjerenju”, rekao je kineski zvaničnik.

Među američkim kompanijama koje bi mogle da budu pogođene kontramjerama koje je najavila Kina su one koje se bave proizvodnjom soje i viskija, kao i prozvođači automobila kao što su Ford i Tesla.

Trump je još tokom predizborne kampanje napadao Kinu optužujući je za nefer trgovinske prakse poput manipulisanja valutom. On je rekao da će njegova administracija, ako Kina ne promijeni ponašanje, uvesti kaznene tarife na kinesku robu. On je prošle godine tražio da se ispita da li uvozni čelik i aluminijum predstavljaju pretnju po nacionalnu sigurnost, nakon čega je Ministarstvo trgovine SAD u februaru predložilo uvođenje tarifa ili kvote na uvoz metalnih proizvoda. Kina međutim optužuje SAD za protekcionizam i osudila je ponašanje SAD u oblasti trgovine, opisujući ga kao unilateralizam.

Kina je izdala upozorenje svojim građanima koji putuju u SAD. U upozorenju koje su kineske vlasti izdale krajem prošle sedmice, a koje je objavljeno na sajtu kineske ambasade u SAD ukazano je, pored ostalog, na visoke troškove liječenja u toj državi i značaj opreza zbog kriminala i terorističkih napada.