Novosti

Općina Novi Grad: Potpisani ugovori za sufinansiranje troškova početnika u biznisu


Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović potpisao je jučer ugovore o sufinanciranju troškova samostalnih poduzetnika – početnika u biznisu. Radi se o jednoj od poticajnih mjera kojom Općina Novi Grad Sarajevo pomaže razvoj privrede i zapošljavanja na svom području, a za koju je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno 220.000 KM.

Kahrović kaže da je to mjera podrška novoregistriranim biznisima, poduzetnicima koji prvi put osnivaju biznise u vidu obrta, trgovinske radnje ili ugostiteljstva, a registrirani su na području općine Novi Grad Sarajevo.

“Potpisali smo ugovore s 19 samostalnih početnika u biznisu, očekujemo još 80 novih poduzetnika. Realizacija te mjere značit će i otvaranje novih radnih mjesta, kao i kompanija na prostoru naše općine “, izjavio je.

Napomenuo je da se uz financijsku podršku početnicima u biznisu, radi i o svakoj drugoj podršci (u smislu konzaltinga) koja se realizira putem Službe za privredu i LER i Centra za razvoj biznisa Općine Novi Grad.

Jedna od potpisnica ugovora Amra Aganović, koja je registrirala trgovačku radnju, a ističe da je projekt od velike pomoći.

“Prvi put sam samostalni poduzetnik, svaka pomoć dobro je došla. Iako je kupovna moć građana slaba, odlučila sam registrirati svoju radnju. Ljudi kupuju, očekujem uspjeh u poslu”,  istakla je, saopćila je Press služba Općine Novi Grad Sarajevo.

Dvadesetsedmogodišnji Samir Đozo otvorio je obrtničku djelatnost – servis mobitela i laptopa, a izražava zadovoljstvo takvim načinom pomoći lokalne zajednice razvoju privrede.

“Radio sam u Oružanim snagama BiH osam godina i odlučio da pokrenem neki posao za sebe i svoju porodicu. Zadovoljan sam poslom i volim raditi. Nije neka velika zarada, ali se može pristojno živjeti”, kazao je.