Novosti

Podrška za 11 poduzeća s područja Unsko-sanskog kantona


Privredna komora Unsko-sanskog kantona je u okviru USAID-ovog Projekta razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima, jučer u Bihaću potpisala memorandume o razumijevanju i dodjeli sredstava podrške za 11 poduzeća iz kantona. Vrijednost projekta je 125.000 KM. Dodjelom sredstava i podrškom za 11 poduzeća iz sektora metaloprerade i drvoprerade, otvorena je mogućnost novih zapošljavanja, odnosno obuke radne snage. Omogućen je i bolji pristup tržištima, te upravljanje kvalitetom proizvoda.

“Dodjeljujemo sredstva metaloprerađivačima i drvoprerađivačima s područja cijelog USK, dakle zastupljeni su gotovo svi gradovi i općine. Radi se o renomiranim firmama i poslovnim liderima u ovim sektorima, a Privredna komora će ih putem USAID-a i lokalnih zajednica podržati s 50 posto od ukupne novčane vrijednosti”, istakao je Nihad Šušnjar, Sekretar Privredne komore USK

Edita Kardašević, vlasnica firme „PREVENT HOME“ iz Ključa kazala je da je to od velikog značaja za njenu firmu.

“Proširujemo tržište i samim tim imamo potrebu za dodatnom radnom snagom, pa ćemo tako zaposliti 10 do 15 novih radnika”, potvrdila je.

Osim novih radnih mjesta, očekuje se i povećanje proizvodnje, odnosno izvoza, a naredni javni poziv za podršku privrednim društvima očekuje se već u novembru ove godine.