Novosti

Delegacija Vlade TK posjetila Rudnike ‘Kreka’


Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona (TK), predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem posjetila je danas Rudnike „Kreka“ Tuzla, a cilj je bio da se, iako kantonalna vlada nema direktnu nadležnost nad poslovanjem rudnika, analiziraju izazovi i poteškoće s kojima se rudnik i druga privredna društva, koja su „naslonjena“ na njegovo poslovanje, susreću u svom radu.

“Iako Rudnici nisu u našoj, nego direktnoj nadležnosti federalnih institucija, s aspekta i činjenice da u Rudnicima i drugim privrednim subjektima rade građani Tuzlanskog kantona i da poslovanje ovih privrednih društava direktno pogađa i tiče se naših građana, mi smo danas došli da vidimo gdje to mi kao Vlada možemo pružiti pomoć i podršku”, rekao je Suljkanović.

Akcenat današnjih razgovora bio je na aktivnostima Sode Sisecam iz Lukavca u pogledu zbrinjavanja njihovog tehnološkog otpada, tzv. „Bijelog mora“, a što je izazov na koji se odgovor pokušava naći u saradnji s Rudnicima. Također, nezaobilazna tema bile su i koncesije, odnosno rješavanje pitanja dugovanja koja Rudnici imaju po tom osnovu.

“Nažalost male su, skoro nikakve, nadležnosti koje mi imamo u pogledu ovog ekološkog pitanja i zbrinjavanja tehnološkog otpada, s obzirom na to da okolišne dozvole i saglasnosti daju federalne institucije, a i inspekcijski nadzor je u nadležnosti federalnih inspekcija. Ipak, mi ćemo u narednom periodu nastojati održati određene sastanke, i s predstavnicima Elektroprivrede, a ako bude trebalo uključit ćemo i nadležna federalna ministarstva, kako bismo neke procese otkočili i pomogli i Rudnicima i Fabrici sode, ali i drugim privrednim društvima koji su vezani uz poslovanje Rudnika”, zaključio je Suljkanović.

Kada je u pitanju onaj direktni dio odnosa kojeg Rudnici imaju prema Vladi, a koji se odnosi na plaćanje koncesionih naknada i zdravstvenog osiguranja radnika, tu je, u proteklom periodu došlo do poboljšanja odnosa.

“Vlada konstantno poduzima određene aktivnosti i donosi određene odluke. Reprogramiranje obaveza koje Rudnici imaju prema kantonalnim fondovima su oblik pomoći kojeg Vlada pruža Rudnicima da prevaziđu poteškoće u svom poslovanju. Mi na Rudnike gledamo kao na društveno odgovornu kompaniju i kompaniju od velikog značaja za čitav privredni i elektroenergetski sektor, te će, u tom smislu, i u narednom periodu Rudnici imati posebno mjesto”, rekao je Suljkanović.

Direktor Društva Osman Bleković je kazao da problemi o kojima su razgovarali nisu nerješivi.

“Želim zahvaliti Kantonalnoj vladi što ima razumijevanja za Rudnike „Kreka“ koji su veliki dužnik i prema Zavodu zdravstvenog osiguranja i prema budžetima u smislu naknada za koncesije”, rekao je Bleković.

Osim premijera sastanku su prisustvovali ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskić i ministar privrede Osman Puškar sa saradnicima, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.