Novosti

Johnson & Johnson mora platiti 4,7 milijardi dolara odštete


Američki sud odredio je proizvođaču higijenskih potrepština i lijekova Johnson & Johnson (J&J) da plati 4,7 milijarde dolara odštete 22 žene koje su tvrdile da su zbog upotrebe njegovih proizvoda od talka oboljele od raka jajnika.

Porota u američkoj saveznoj državi Missouri presudila je da kompanija mora platiti početnu naknadu od 550 miliona dolara, dodavši povrh toga i 4,1 milijardu dolara odštete.

Tokom šest sedmica suđenja žene i njihove porodice svjedočile su da su oboljele od raka jajnika nakon što su desetljećima koristile puder za bebe i ostale proizvode od talka.

Njihovi advokati tvrdili su da su u kompaniji još od 1970-ih godina znali da je njihov talk zagađen azbestom, ali nisu upozorili potrošače o rizicima.

U J&J-u pobijali su te tvrdnje, naglašavajući da njihovi proizvodi ne sadrže azbest i da ne uzrokuju rak.

Talk je mineral i katkad se u tlu može naći u blizini azbesta.

Iz farmaceutskog su diva isticali i da je nekoliko istraživanja pokazalo da je talk siguran, naglašavajući da je presuda proizvod “u osnovi nepravednog postupka”. Izrazili su razočaranje presudom i najavili žalbu.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) naručila je istraživanje raznih uzoraka talka, uključujući J&J-ev. Istraživanje je provedeno od 2009. do 2010. godine i azbest nije pronađen ni u jednom uzroku.

Tužitelj je kazao sudu u Missouriju da su FDA i J&J koristili pogrešnu metodu ispitivanja.

Ukupni iznos odštete od 4,7 milijardi dolara najviši je u postupcima s kojima se J&J suočava s tvrdnjama da su njegovi proizvodi prouzročili rak.

Prošle je godine porota u američkoj saveznoj državi Californiji odredila odštetu od 417 miliona dolara ženi koja je tvrdila da je oboljela od raka jajnika nakon korištenja J&J-jevih proizvoda, uključujući puder za bebe.

Naknadno je sudac poništio tu presudu, a trenutno se protiv farmaceutskog diva vodi devet hiljada sudskih postupaka vezano za njegov poznati puder za bebe.