Tržišta i finansije

PayPal ima tri milijarde dolara za shopping


Američki servis za internetsko plaćanje PayPal Holdings u potrazi je za daljnjim akvizicijama nakon nedavnog preuzimanja švedske finansijsko-tehnološke kompanije iZettle za 2,2 milijarde dolara, najvećeg u njegovoj historiji.

Imamo zdravu bilancu i spremni smo je upotrijebiti kako bismo kupili još kompanija. Ne bih isključio ni veću akviziciju ako nađemo nešto što se dobro uklapa u naš poslovni model”, izjavio je predsjednik i izvršni direktor Dan Schulman.

Paypal je spreman uložiti do tri milijarde dolara godišnje u akvizicije koje će mu omogućiti stjecanje specifičnih kapaciteta, dodao je Schulman.

Nakon odvajanja od platforme za internetsku trgovinu eBay 2015. godine PayPal se preusmjerio s obrade internetskih transakcija za krovnu kompaniju na ponudu čitavog niza digitalnih usluga plaćanja.

Kompanija je u pravom naletu preuzimanja drugih kompanija u Schulmanovu mandatu, a sva je prilika da će s takvom politikom kompanija nastaviti i mandatu vjerovatnog Schulmanovog nasljednika, operativnog direktora Billa Readya. PayPal je objavio da će za 120 miliona dolara kupiti kompaniju za prevenciju prevara i upravljanje rizikom Simility.