U prosjeku se mjesečno brišu 73 pravna lica u BiH

U prosjeku se mjesečno brišu 73 pravna lica u BiH

Trend povećanog broja likvidacionih postupaka u odnosu na stečajne prisutan je i u prvih šest mjeseci tekuće godine.

Presjekom stanja pokrenutih postupaka stečaja i likvidacija utvrđeno je da su od 1. januara do 31. juna 2018. godine otvorena 382 likvidaciona i 123 stečajna postupka. U istom periodu iz sudskih registara izbrisano je 438 pravnih lica, odnosno u prosjeku 73 pravna lica u toku mjeseca. U protekloj godini taj prosjek bio je nešto viši i iznosio je 80 firmi mjesečno.

Usporedbe radi, u prvih šest mjeseci 2018. osnovana su ukupno 2.262 pravna lica, prema pokazateljima LRC BIS-a, što je u prosjeku 377 mjesečno – ukoliko govorimo samo o firmama koje su registrirane kao društvo sa ograničenom odgovornošću i dionička, odnosno akcionarska društva.

Razlog za veliki broj novoosnovanih firmi možemo pronaći u tome što je osnivački kapital umanjen na 1.000 KM u FBiH, dok za firme u RS-u već odavno iznosi simboličnih 1 KM, i to uz pojednostavljene procedure osnivanja.

Ukoliko bismo povukli paralelu – jasno je da se iz sudskog registra briše u suštini veoma malo firmi u odnosu na broj novoosnovanih pravnih lica. Međutim, ovdje moramo napomenuti da tek donošenjem rješenja o brisanju pravnog lica prestaje njegov subjektivitet, dok firma u velikom broju slučajeva mnogo prije toga faktički ne posluje.

Razlog za ovo jeste i dodatna otežavajuća okolnost što nadležni sudovi ne postupaju u kratkim rokovima i što često prođe dosta vremena dok se ne donese rješenje o brisanju pravnog lica.

Svi zainteresirani mogu besplatno preuzeti listu pokrenutih postupaka stečaja i likvidacija za prvih šest mjeseci 2018. godine i to slanjem upita na e-mail pravna.sluzba@lrcbh.com.

Najnoviji tekstovi

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.