Novosti

Balkanski sindikat se oslanja na jednu školu, u Potočarima


Unatoč stavu sindikalaca da se prava radnika mogu zaštiti isključivo kroz sindikalnu borbu, na području Balkana funkcionira samo jedna sindikalna škola, smještena u Potočarima kod Srebrenice.

Iznjedrila je veliki broj profesionalaca u ovoj oblasti, prvo sa sjedištem u Sarajevu, a proteklih šest godina u Potočarima, ali predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUT) Mehmed Avdagić smatra da to nije dovoljno za državu kakva je BiH, ali ni za države u okruženju.

“Škola koju vodimo je regionalnog karaktera i jedina je na Balkanu. Bilo je pokušaja otvaranja još nekoliko škola u BiH i okruženju, ali, nažalost, neuspjelih. Za sada samo u Potočarima držimo nastavu i raspravljamo o određenim radničkim pitanjima, zauzimamo određene stavove kada su u pitanju kolektivno pregovaranje i zakoni o radu”, kazao je Avdagić.

Navodi da tim predavača čine stručnjaci iz ove oblasti, iz BiH, okruženja, ali i europskih sindikata, a da se u sindikalnoj školi u Potočarima primjenjuju najbolje i najsuvremenije metode kao i bilo gdje u svijetu.

Ističe da je škola internatskog karaktera, te da može prihvatiti prilično veliki broj polaznika odjednom, za sve vrijeme trajanja programa obrazovanja.

“Tri su ciklusa sindikalnog obrazovanja, mi imamo mogućnost da radimo sve, čak i ovaj treći, završni, koji podrazumijeva kolektivna pregovaranja te inicijative za izmjene zakona o radu”, kazao je Avdagić i naveo da škola održava vezu sa svim sindikalcima koji su u mogućnosti dati podršku sindikalnom obrazovanju.

S tim u vezi podsjeća da je školu sindikata u Potočarima otvorio posljednji predsjednik Saveza sindikata Jugoslavije Anđelko Vasić.

“Vasić je i dalje aktivan, dođe u Potočare održi predavanje. Imamo dobru mrežu i svi sindikalci koji su sada u mirovini prenose nam iskustva i savjetuju nas”, rekao je Avdagić.

Smatra da je potrebno mnogo vremena da se izgradi profesionalni sindikalac, da odgovara zahtjevima u današnjem vremenu.

“Problem je što su promjene česte. U svemu treba imati određena znanja, znati na koji način spasiti postojeće, ali i kako unaprijediti određene stvari da pratimo demokratska kretanja, principe Europske unije i razvijenih zemalja svijeta”, naveo je Avdagić.

Poručio je da sindikat nije samo pravo radnika, nego integracija i jačanje države.

Sindikalnu školu u Potočarima otvorio je Samostalni sindikat PPDIVUT BiH i mjesto je za sindikalnu naobrazbu sindikalista iz svih sektora. Ranije je godinama egzistirala u sarajevskom naselju Nedžarići.