Novosti

Rekordan broj izlagača na 11. fočanskom Gastro festu


Kvalitetni tradicionalni proizvodi i recepture prenošene s koljena na koljeno, hrana za dušu, piće za okrepljenje, prirodni sastojci, te ukusi i mirisi koji utiču na sva čula, dio su bogate gastronomske ponude koju su na 11. fočanskom Gastro festu predstavili ugostitelji, poljoprivredni proizvođači i brojna udruženja iz gornjeg Podrinja i cijele Hercegovine.

Domaćim proizvođačima bila je to prilika da predstave ono najbolje na jednom mjestu. I to ne na bilo kakvom mjestu, već na neobičnom ostrvu Brioni, koje je jedna od posjećenijih destinacija tokom turističke sezone u RS.

Brojni posjetioci ni ovaj put nisu mogli da odole starim nacionalnim jelima, kao što su cicvara, gibanica, pogače, gulaš, te slatkim i slanim delicijama, ribljim specijalitetima, hercegovačkoj pršuti, vinu i sirevima, ali ni domaćoj rakiji u medu.

Od domaćih proizvoda koji se uzgajaju na ekonomiji Kazneno-popravnog zavoda Foča nastaju vrhunski specijaliteti. Posjetioci i turisti godinama ne odolijevaju njihovom svinjskom pečenju, dekorisanom svježim voćem i povrćem.

“Svi proizvodi su s naših pet farmi, koliko ih ima na odjeljenju ekonomije pri Kazneno-popravnom zavodu. Sve je autohtono, tako da svi koji dolaze na Brione imaju priliku da konzumiraju najbolje što nudimo”, rekao je direktor KPZ-a Foča Siniša Golijanin.

Domaća kuhinja dominirala je i na štandu fočanskog poljoprivrednog proizvođača Milana Gagovića, a proizvodi od heljde i žitarica kod domaćinstva Pejović.

Posebno primamljivog ukusa bila je riba plotica koju su pripremili članovi Sportsko-ribolovnog društva “Mladica”, a isto tako i gulaš s više vrsta mesa Planinarskog društva “Zelengora”. Carstvo proizvoda od smokve stvaralo je gužvu na štandu trebinjskog gazdinstva Vlačić, a s juga Srpske prvi put su stigle pršutana “Tuli” i vinarija “Sekulović”.

Na festivalu su se mogle naći i rukotvorine, ukrasi, prirodni čajevi, biljne tinkture, kao i pregršt proizvoda od maline i borovnice. Cilj manifestacije koja u Foči traje više od decenije je promocija gastro kulture kao važnog dijela ukupne turističke ponude jer brojnim turistima koji ljetuju na fočanskim destinacijama hrana s ovog područja predstavlja atrakciju.
Regionalna saradnja

Osim fočanskih, na Gastro festu učestvovali su i izlagači iz Rudog, Višegrada, Rogatice, Gacka, Nevesinja i Trebinja.

“Time smo ispunili još jedan cilj, a to je regionalna saradnja. Gastro fest je prilika za privlačenje turista i gostiju koji pohode Foču svakog ljeta, jer je hrana najukusniji dio putovanja, što nam potvrđuju svojim posjetama”, rekla je direktorka TO Foča Ljeposava Đajić.