Novosti

Bingo kupio imovinu Energoinvest TAT-a u Butmiru


Tuzlanska kompanija Bingo je od četvrtka novi vlasnik glavnine imovine poduzeća Energoinvest Termoaparati d.d. u stečaju. Ponudom od 7 milijuna KM, kompanija Bingo je postala vlasnik zemljišta i nekretnina u Donjem Butmiru procijenjenih na 7,5 milijuna KM, kao i mašina i opreme procijenjenih na 500 hiljada KM, izvijestilo je Oslobođenje.

Iako je početna cijena imovine bila za milijun veća od ponuđene cijene, odbor povjerilaca je prihvatio ovakvu ponudu, s obzirom na to da je dosad ujedno i najveća zabilježena ponuda. Kompanija Bingo je već uplatila depozit od 270 hiljada KM, koji je bio preduvjet za sudjelovanje u javnoj prodaji, a u narednih mjesec dana trebala bi uplatiti još nešto više od 6,7 milijuna KM.

Podsjećamo, Energoinvest Termoaparati su u stečaj otišli 2011. godine, dvije godine nakon što je ubistavljena proizvodnja u ovoj fabrici. S obustavom proizvodnje, bez posla je ostalo oko 120 radnika, koji su svoja potraživanja prijavili kasnije kroz stečajni postupak. Iako još uvijek nije poznato koliko povjerilaca će biti namireno od prodaje, s obzirom na to da tek treba izvještačiti točna potraživanja svakog povjerioca, prve nezvanične informacije govore kako bi se moglo isplatiti čak 90 posto potraživanja iz općeg reda, odnosno potraživanja radnika i dobavljača, kao i potraživanja države.

Ovaj iznos bi mogao biti i veći, u zavisnosti od ishoda aktivnih sporova koji su proizašli iz stečaja. Stečajni upravnik u ovom poduzeću je Hamdija Muratović. Dosad su se kao potencijalni kupci javljale tri firme, dvije iz Turske i jedna iz Austrije, ali nijedna nije došla na potpisivanje konačnog sporazuma o kupoprodaji.