Lifestyle

Životna priča o utemeljitelju najmoćnije porodice na svijetu – Mayeru Rothschildu


Rothschildi su plemićka porodica porijeklom iz Njemačke. Bogatstvo ove porodice datira još iz 18 stoljeća, kada su prvi i u Europi osnivali banke i financijske kuće. Pioniri su ulaganja u velike infrastrukturne projekte, kao što su iskop Sueskog kanala i izgradnje prvih željeznica. Rothschildi su udarili temelje današnjem modelu financiranja i poslovanja.

Carstvo Rothschilda počinje da se kreira oko 1760. godine, kada je Mayer Amschel Rothschild (1744.-1812.) osnovao banku u svom rodnom Frankfurtu. Tijekom vremena i uz pomoć svojih pet sinova, porodični posao je proširio na nekoliko europskih zemalja.

Mayer Rothschild

Priča o ovoj porodici počinje od skromnih početaka osnivača dinastije. Mayer Rothschild, rođen je i odgojen u jevrejskom getu u Frankfurtu. Miješanje sa kršćanima bilo je strogo zabranjeno, a za Jevreje je vrijedio i policijski sat. Mayer je živio u kući s 30 ostalih članova porodice, a otac mu se bavio sitnom trgovinom. S 12 godina, nakon epidemije malih boginja, postaje siroče.
Iako je želja roditelja bila da postane rabin, Mayer se sa samo 13 godina uspijeva zaposliti kao pripravnik u banci u Hanoveru. Tada je naučio osnove financija, bankarstva i vanjske trgovine.

Rothschild se vratio u rodni Frankfurt, kada je napunio 19 godina. Odmah se uvezuje s Princom Wilhelmom, tako što mu nalazi i za njega kupuje rijetke novčiće. Wilhelm 1785. postaje vojvoda pokrajine Hesse-Kassel, a Mayer, koristeći znanje stečeno u Hanaveru, počinje da mu pruža i financijske usluge. Koliko je dobro radio svoj posao govori i podatak da je Wilhelm ubrzo postao najbogatiji čovjek Europe. Mayer uskoro dobiva i titulu agenta krune. Nedugo nakon toga osniva banku i počinje da ulaže. Uz sve to stiže da se oženi i dobije desetero djece, pet dječaka i pet curica.

Rothschildovo bankarsko carstvo najviše je profitiralo od Francuske revolucije. Tijekom rata, vojska Austrije je s Mayerom ugovorila opskrbu pšenice, uniformi, konja i mnogih drugih dobara. U tom periodu on svojih pet sinova šalje da žive u raznim europskim gradovima, s ciljem da stvori internacionalni bankarski biznis u pet gradova: Frankfurtu, Napulju, Beču, Parizu i Londonu. Do 1800. godine mu to i uspijeva. Rortschildima uspijeva da postanu prva banka koja premašuje državne granice. Od tada poslovanjem sa svim vladama i financirajući vojne operacije, stječu bogatstvo za preuzimanje industrije i postaju najmoćnija porodica na svijetu.

Prije nego što je 1812. godine umro, Mayer Rothschild je nasljednicima ostavio stroga pravila i upute, kako rukovati porodičnim financijama. Želja mu je bila da porodica dogovorenim brakovima ojača moć, a pametnim ulaganjima uveća bogatstvo.Nasljednicima je to uspjelo.

Mayer Rothschild, udario je temelje privatnog bankarstva i briljantnim ekonomskim razumijevanjem i vještim baratanjem utjecaja i bogatstva stvorio najmoćniju porodicu svijeta.