Trgovina

EU i Japan potpisuju trgovinski sporazum o ukidanju skoro svih carina


Evropska unija i Japan potpisaće danas sveobuhvatni trgovinski sporazum kojim će eliminirati gotovo sve carine, u nastojanju da se suprotstave problemima vezanim za trgovinske tenzije koji su iskrsli nakon mjera američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Potpisivanje sporazuma u Tokiju, koji je najvećim dijelom utanačen prošle godine, ceremonijalnog je karaktera.

Sporazum je trebalo da bude potpisan početkom ovog mjeseca, ali je to odloženo jer je japanski premijer otkazao odlazak u Bruxulles zbog katastrofe na jugozapadu Japana izazvane obilnim padavinama, kada je u poplavama i klizištima živote izgubilo više od 200 ljudi.

Obje strane ističu značaj sporazuma, koji obuhvata trećinu globalne ekonomije i tržište sa više od 600 miliona ljudi. On će omogućiti niže cijene evropskih vina i svinjetine za japanske potrošače, dok će Evropljanima postati jeftiniji japanski dijelovi za mašine, čaj i riba.

Sporazum ukida oko 99 posto uvoznih tarifa na japansku robu u EU, i za sada oko 94 posto carina na evropski uvoz iz Japana, ali će narednih godina i taj procenat porasti na 99 posto. Trenutna razlika je posljedica izuzetaka napravljenih kod neke robe, poput pirinča, kulturološki i politički osjetljivog proizvoda koji Japan štiti decenijama.

Japan se nada da će jačanje veza sa EU oživjeti međusobne direktne investicije, doprinijeti borbi protiv globalnih težnji drugih ka protekcionizmu i podići ugled japanskih brendova, saopćilo je Ministarstvo inostranih poslova.

EU je objavila da će liberalizacija trgovine dovesti do rasta izvoza hemijskih proizvoda, odjeće, kozmetike i piva u Japan, što će obezbijediti sigurnost radnih mjesta u Evropi. Japanci će iz Evrope također dobiti jeftinije sireve, kao što su parmezan, gauda i čedar, kao i čokolade i keks.