Novosti

Stambeni sektor u BiH predstavlja najveći potencijal za uštedu novca i energije


Prema najnovijim dostupnim podacima, gotovo 20 posto bruto domaćeg proizvoda Bosne i Hercegovine troši se na energiju, a što je tri puta više nego u SAD i EU. Istovremeno, povećanje cijena električne energije i plina u BiH dovodi čak i do povećanja cijene energenata za potrošače. Građani BiH bi mogli donekle reducirati te troškove smanjenjem potrošnje putem mjera energijske učinkovitosti.

Energijska učinkovitost je najisplativiji način za štednju energije i novca, smanjenje emisije stakleničkih plinova, ponajprije CO2, te smanjenje negativnih uticanja na okoliš. Implementacija mjera energijske učinkovitosti štedi novac krajnjih korisnika, koji ta sredstava mogu iskoristiti u druge svrhe. Također, energijska sigurnost se povećava jer se ukupna potreba za energijom smanjuje.

Bosna i Hercegovina je jedna od energijski najneučinkovitijih zemalja u Jugoistočnoj Europi. Neophodno je provoditi mjere energijske učinkovitosti u stambenom sektoru, jer upravo ovaj sektor predstavlja najveći potencijal za uštedu energije i novca. U ukupnom energijskom miksu, stambeni sektor zauzima preko 60 posto u potrošnji energije, posebno posljednjih 20 godina. Stambene zgrade su mahom zastarjele, sustavi grijanja i hlađenja dotrajali, te nije zastupljena izolacija na objektima.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz podršku Evropske unije (EU), Federalnog ministarstva financija Austrije (BMF) i Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), te u suradnji sa Tajništvom energetske zajednice (ECS) provodi program GEFF za Zapadni Balkan. Kroz ovaj program su osigurana sredstva za ulaganja u domenu zelene ekonomije u stambeni sektor, kao i za kompanije koje kroz svoje proizvode i usluge omogućavaju energijsku učinkovitost i obnovljive izvore energije za domaćinstva.

”Istraživanja pokazuju da je potencijal za energijsku učinkovitost u BiH ogroman. Nedavno provedena studija pokazuje da se samo u stambenom sektoru može uštedjeti oko 45 posto energije koja se koristi za zagrijavanje stanova. EBRD uložila je do sada oko 300 miliona EUR u oblast energijske učinkovitosti u BiH. Dosta toga je učinjeno, ali pred nama je još dosta posla”, kazao je šef Ureda EBRD u BiH Ian Brown.

Bojana Lalović jedna je od prvih korisnika programa GEFF u BiH. Bojana živi sa suprugom i 10-godišnjom kćerkom u kući od 140 m2 izgrađenoj prije 10 godina. Prije apliciranja za GEFF kredit, obitelj Lalović je kao ogrjev za svoj dom koristila drvo i ugalj. Prošle zime su odlučili zamijeniti ga novim bojlerom na biomasu, koji uključuje bojler za vodu i priključen je na sustav centralnog grijanja unutar kuće. Novi bojler na pelet je u značajnoj mjeri energijski učinkovitiji od prethodnog sustava grijanja.

Obitelj je uložila 2.660 KM u novi sustav grijanja te dobila poticaj od oko 392 KM EU. Kao rezultat, očekuje se smanjenje potrošnje energije od oko 1,06 MWh godišnje, uz smanjenje emisije CO2 od gotovo pola tone godišnje. Obitelj će investiciju moći otplatiti kroz uštedu troškova za potrošnju energije za dvije godine, generirajući pri tome i dodatni prihod za domaćinstvo u sljedećim godinama.

”Veoma smo zadovoljni novom tehnologijom. Naš dom je topliji i udobniji. Ostvarujemo i značajne uštede i do 30% godišnje. Sustav zahtijeva mnogo manje vremena za održavanje i upotrebu”, kazala je Bojana Lalović.

EBRD je, u sklopu GEFF programa, osigurala ukupno 22 milijuna eura kreditne linije za Unicredit Banku Mostar, Unicredit Banku Banja Luka, Sparkasse Banku i MKF Partner. Banke i mikrokreditna organizacija ta sredstva koriste za dalje kreditiranje ulaganja građana u projekte energetske učinkovitosti u stambenom sektoru.