Novosti

Obilježeno 15 godina kompleksa Panonskih jezera


Na jučerašnji dan 15 godina otvoreno je prvo slano jezero u Tuzli. Za to vrijeme porastao je broj jezera, koja su postala prepoznata u Evropi. Panonska jezera danas su jedna od najposjećenih turističkih destinacija Tuzlanskog kantona.

Iako prepoznata od Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, u turističkoj ponudi BiH Panonska jezera još nisu našla svoje mjesto.

Volja, snaga i želja… – Tako gradonačelnik Tuzle opisuje jednu od najznačajnih projekata Tuzle, koji je ovu nekada radničku i industrijsku sredinu, pretvorio u turističku atrakciju. Jedina slana jezera u Evropi… Nagrada Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija za valorizaciju prirodnog naslijeđa 2012… Za 15 godina više od 3,7 miliona posjeta… Tuzla i dalje čeka da Turistička zajednica FBiH prepozna vrijednost kompleksa Panonskih jezera.

“Ja moram da izrazim protest protiv Federalne turističke zajednice. Nevjerovatno je ali istinito, u deset ljetnih turističkih top destinacija nema Panonskih jezera u Tuzli i nema Tuzle”,  kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović na pres-konferenciji.

Unutar kompleksa Panonskih jezera nalaze se Slani slapovi, Arheološki park, neolitsko sojeničko naselje i Geološki muzej. Samo u prošloj godini ostvaren je profit od 19 miliona KM, ističe Maid Porobić, “Panonike” Tuzla.

“Obavljamo težak posao tokom cijele godine. Nije to samo ljetna sezona, mi smo dio gradske infrastrukture koja radi i zimske programe”, kazao je.

Izgradnja kompleksa Panonskih jezera razvojni je projekt Tuzle osmišljen Strategijom razvoja Grada iz 2001. godine. Izgradnjom i unapređenjem turističkih sadržaja i turističke infrastrukture u okviru kompleksa Panonskih jezera, oblast turizma na području Tuzle značajno je uznapredovala. Ovim kompleksom riješen je veliki ekološki problem.