Novosti

Hrvatska otpisala dugove za više od 150.000 građana


Hrvatska je otpisala dugove za više od 150.000 blokiranih građana koji su državi i s njom povezanim pravnim osobama dugovali do 10.000 kuna, što je 1.360 eura plus kamate, objavljeno je u Zagrebu.

Premijer Andrej Plenković izjavio je novinarima da su dugovi otpisani na osnovu novog Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama koji su imali dug do 10.000 kuna plus kamate, s tim da je na taj način potpuno deblokirano 6.248 građana.

Iznos otpisanog duga je 1,338 milijardi kuna (oko 180 miliona eura).

Riječ je o prvoj u nizu mera čiji je cilj da da se olakša položaj građana koji su blokirani duže vremensko razdoblje, odnosno da se smanji broj blokiranih kojih je u maju bilo više od 326.000, pri čemu je iznos njihovog duga iznosio oko 43,6 milijardi kuna bez kamata”, rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Riječ je o otpisu dugova prema državi ili pravnim osobama kojima je država jedini osnivač ili isključivi vlasnik, kao što su Hrvatska radiotelevizija ili Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Ispunjenje dugova standard je kojeg se moramo pridržavati i koji se treba poštovati, jer je to jedno od osnovnih načela obaveznih odnos. Međutim, isto tako smo Vlada koja je svjesna teškog stanja u kojem se našao dio naših sugrađana”, rekao je Plenković.