Tema u fokusu

Poslovna klima u BiH daleko od idealne


Kada su u pitanju ekonomski i poslovni ambijent u Bosni i Hercegovini u 2018., a u odnosu na godinu ranije, čak 48 posto ispitanika smatra da nije došlo do promjena, njih 23 posto istaknuli su kako su uslovi bolji, dok 29 posto anketiranih misli kako se poslovni ambijent donekle i pogoršao.

Rezultati su to istraživanja koje je provelo Vijeće stranih investitora, a koje je objavljeno u publikaciji ”Poslovni barometar”. Tako je, prema mišljenju VSI članica, poslovna klima daleko od idealne. Nešto manje od polovine antekiranih (48 posto) izrazilo je umjereno nezadovoljstvo poslovnom klimom u BiH, dok je 19 posto ni zadovoljno ni nezadovoljno, tek je 16 posto umjereno zadovoljno. Svega 13 posto ispitanika izrazilo je da je izuzetno nezadovoljno poslovnom klimom, dok je tek tri posto onih koju su izuzetno zadovoljni u ovom segmentu.

Iako je predvidljiva poslovna klima neophodna za povećanje investicija, podaci pokazuju da tek manje od četvrtine ukupnog broja anketiranih VSI članica smatra poslovnu klimu u BiH predvidljivom, dok je njih čak 77 posto na strani nepredvidljivosti. Svakako da ovi podaci ne predstavljaju povoljan pokazatelj za strane ulagače.

Prema mišljenju VSI članica rizici koji imaju najveći značaj i utjecaj na njihovo uspješno poslovanje su: nepredvidljivost porezne politike, neujednačeno pristupanje inspekcijskih organa, te politička nestabilnost. Zatim slijedi naplata potraživanja, doprinosti iz osnova radnog odnosa, nelojalna konkurencija i parafiskalni nameti.

Najveći trend rasta prema mišljenju VSI članica imaju rizici: negativna demografska struktura (odliv radne snage), politička nestabilnost, doprinosi iz osnova radnog odnosa, cyber kriminal, neefikasnost javne uprave, nepredvidivost porezne politike i neujednačeno postupanje inspekcijskih organa.