Turizam i ekologija

Evidentan rast turizma u Tuzlanskom kantonu


Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić potvrdio je da je u tom kantonu u prvoj polovini godine prijavljeno oko 24.300 posjetilaca i da je ostvareno nešto manje od 58.000 noćenja. Te brojke su, kako smatra, izvrstan pokazatelj rasta turizma na području Tuzlanskog kantona. U odnosu na prošlu godinu, ove godine Tuzlanski kanton posjetilo 8,36 posto više turista dok je broj noćenja veći za 3,67 posto.

“Marketinški smo radili na tome da pokažemo potencijale Tuzlanskog kantona i da su to potencijali koji su interesantni turistima koji dolaze iz regije, Europe i ostatka svijeta”, rekao je Gluhić.

Naglasio je da je neophodno raditi na dovođenju smještajnih kapaciteta u zakonske okvire navodeći da je prosječna iskorištenost smještajnih kapaciteta u ugostiteljskim objektima je 16,4 posto.

“Dakle, pojavljuje nam se problem manjka smještajnih kapaciteta. Zato će ovo ministarstvo u suradnji s Turističkom zajednicom i pravnom strukom vidjeti da li je moguće to riješiti na kantonu ili moramo čekati federalni zakon u vezi ugostiteljstva i turizma. Pisao sam dopise, nisam nikad dobio adekvatne odgovore kako bi mogli da krenemo u realizaciju smještajnih kapaciteta. Vidjet ćemo pravno da li to na nivou kantona možemo riješiti”, konstatirao je Gluhić.

Tuzlanski kanton iz drugih dijelova zemlje je posjetilo oko sedam posto turista više u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno, broj stranih turista je veći za devet posto koji su također ostvarili i veći broj noćenja u odnosu na prošlu godinu.

Budući da su mapirani potencijali svih lokalnih zajednica na Kantonu nastavit će se s aktivnom promocijom turističke ponude na području ovog kantona, gdje se većina turista zadrži oko dva dana.

“Vlada i resorno ministarstvo u suradnji s Turističkom zajednicom intenzivno rade na stvaranju klime u Tuzlanskom kantonu za privlačenje turista koji bi posjetili Kanton. Brojke pokazuju da nama iz mjeseca u mjesec raste broj stranih i domaćih turista”, dodao je Gluhić.