Novosti

Softić razgovarao s najvišim rukovodstvom UniCredit Group iz Milana


Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić primio je najviše predstavnike međunarodne bankarske grupacije UniCredit Group iz Milana, izvršnog direktora UniCredita Jean Pierre Mustiera te direktora Odjela Centralne i Istočne Evrope Carla Vivaldia.

Na sastanku je bilo riječi o makroekonomskim pokazateljima, monetarnoj i finansijskoj stabilnosti, te usklađenosti finansijske i bankarske regulative s regulatornim modelima i praksama.

Tokom sastanka, guverner CBBiH je istakao da su zakoni o bankama u oba bh. entiteta usvojeni prije nešto više od godinu i da su u najvećoj mjeri usaglašeni s EU direktivama i Baselskim principima. Trenutne aktivnosti usmjerene su na razvoj strategije za implementaciju Basela III.

Guverner Softić je ukazao na činjenicu da model valutnog odbora i dalje predstavlja najprikladnije rješenje za BiH koje daje osnovu za integraciju ekonomskog prostora u monetarnoj sferi i ostvarivanje makroekonomske stabilnosti.

Od uvođenja valutnog odbora do danas zabilježena su kontinuirana pozitivna kretanja svih bitnih makroekonomskih pokazatelja i pokazatelja koji se odnose na bankarski sektor u BiH.

”CBBiH je u potpunosti izvršila jednu od svojih osnovnih funkcija – postigla je i očuvala stabilnost domaće valute, dok je vanjska stabilnost osigurana uspješnim održavanjem fiksnog deviznog kursa i redovnim servisiranjem vanjskog duga BiH koji CBBiH obavlja u funkciji fiskalnog agenta države”, rekao je guverner Softić.

Delegaciju UniCredit Group su još činili predsjednik Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar Dalibor Ćubela, predsjednik Uprave UniCredit Bank a.d. Banja Luka Gordan Pehar te direktorica marketinga i komunikacija UniCredit Bank d.d. Mostar Selma Riđanović-Kenović, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.