Novosti

Pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede


Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisalo je javni konkurs za “Pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede” koji je otvoren do kraja augusta.

Ministarstvo će osigurati neophodna sredstva, a ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ovaj projekt iznosi 50.000 KM, dok će ukupan proračun za pružanje standardizirane usluge mentoringa u 2018. godini po jednom poduzeću biti maksimalno 1.000 KM.

Usluga mentoringa je besplatna za mala i srednja poduzeća u Federaciji BiH, a ima za cilj pružanje podrške nesmetanom razvoju i smanjenju broja neuspješnih poduzeća, kroz pružanje sveobuhvatne i blagovremene podrške korisnicima. Standardizirani set usluga (SSU) za mala i srednja poduzeća u 2018. godini realizira se preko razvojnih agencija koje imaju svoje ovlaštene mentore.

Zainteresiranim korisnicima bit će besplatno na raspolaganju stručna osoba – mentor, koja provodi u direktnom kontaktu i radu s odgovarajućom osobom poduzeća, određeni broj sati (50 sati po korisniku) i to u prostorijama korisnika (ne manje od 75 posto od ukupnog broja predviđenih sati). Odgovorna osoba i mentor zajedno proučavaju aktuelno poslovanje, potom razloge trenutnih problema ili smetnje za daljnji razvoj, najvažnije potencijale za rast, te na osnovu konstatiranog stanja mentor i korisnik usluge pripremaju plan ili projekt razvoja.

Proces mentoringa odvija se prema metodologiji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, razvijenoj u suradnji s Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

Pravo na konkurs imaju subjekti male privrede definirani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH, te imaju najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme.

Nisu prihvatljive prijave subjekata male privrede koji imaju registriranu osnovnu djelatnost u oblasti namjenske industrije, proizvodnje i prerade duhana i igara na sreću.

Korisnici poticajnih sredstava koji do završetka ovog javnog konkursa nisu izvršili svoje ranije preuzete obaveze po osnovu korištenja poticajnih sredstava Ministarstva, nemaju pravo sudjelovanja u konkursu.