Novosti

Skupština ZDK-a dobila licencu za sistem eParlament


Posljednje održana sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona počela je raditi primjenom informacionog sistema eParlament, a licencu kakanjske firme Synergy Soft za korištenje sistema predsjedavajućem Skupštine Jasminu Duvnjaku uručio je zamjenik šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Alexander Chuplygin.

Sistem je na početku sjednice isproban ustanovljavanjem kvoruma. Prisutni zastupnici su posredstvom klika na svom laptopu prijavili prisustvo, a sistem je u roku od nekoliko sekundi registrirao, imenom i prezimenom, da se na sjednici nalazi 26 od 35 zastupnika.

Realizaciju ovog projekta pomogla je Misija OSCE-a BiH, a Chuplygin je prilikom uručivanja licence rekao da je radostan što prisustvuje implementaciji informacionog sistema eParlament i naglasio da misija OSCE-a uspješno sarađuje sa Skupštinom i Kolegijem ZDK.

”Zeničko-dobojski je prvi kanton u Federaciji BiH koji uvodi sistem eParlament i digitalizuje svoj rad”, naglasio je Chuplygin, dodajući da su i druge kantonalne skupštine izrazile spremnost da implementiraju ovaj sistem.

Duvnjak je izrazio nadu da će zastupnici ovog, a pogotovo narednog saziva, iskoristiti sve benefite ovog sistema. To su, kazao je, fukcionalnost, transparentnost i odgovornost. Zastupnici su na prošloj sjednici izglasali implementaciju ovog sistema i tom prilikom izmjenili i Poslovnik o radu Skupštine, kako bi današnja sjednica mogla biti održana korištenjem eParlamenta.

Sistem eParlament prva u BiH počela je primjenjivati Općina Kakanj, a radi se o domaćem i kakanjskom proizvodu informatičke firme Synergy Soft d.o.o. Kakanj.