Novosti

PKFBiH: Bh. ponuđači će imati mogućnost dokazivanja kvaliteta policijske uniforme


U cilju zaštite transparentnosti tenderske procedure i obezbjeđenja nivoa kvaliteta policijskih uniformi prilikom objave tendera će, pored urađenog Pravilnika o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima BiH, biti korišten modul „ili ekvivalent kvalitetu“.

To će, kako je saopćeno iz Privredne komore Federacije BiH, svim ponuđačima dati mogućnost dokazivanja kvaliteta uniforme.

“S obzirom na to da su članovi radne grupe koji su radili na izradi pomenutog pravilnika imali dodatne korekcije, trenutno smo u fazi usaglašavanja, kako bi u što boljoj formi omogućili učešće bh. proizvođača uniformi u postupku javne nabavke u skladu sa kvalitetom”, navode iz Privredne komore FBiH.

Naglašavaju da bi objava pravilnika prije usaglašavanja zaključaka bila na štetu bosanskohercegovačkih kompanija.

“Neutemeljeni i ishitreni medijski istupi da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koči objavu pravilnika mogu samo ugroziti dostignuti nivo pregovora predstavnika domaćih proizvođača i Ministarstva sigurnosti BiH. Od velike važnosti je da se dijalog nastavi, te se Privredna komora Federacije BiH zalaže za zaštitu domaće proizvodnje, koja svakako može odgovoriti kvalitetnim proizvodima poštivanjem i najoštrijih standarda kvaliteta”, navode iz Privredne komore FBiH.

U vezi sa novim Pravilnikom o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima BiH 20. juna održan je sastanak ministra sigurnosti, predstavnika Konzorcija proizvođača uniformi BiH i Privredne komore Federacije BiH. Na tom sastanku doneseni su određeni zaključci koji su u formi zapisnika upućeni Ministarstvu sigurnosti BiH.