Novosti

Bruxelles odobrio BiH slobodni izvoz mlijeka u EU


Europska komisija odobrila je proizvođačima mlijeka iz Bosne i Hercegovine izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih prerađevina na tržište Europske unije, potvrdili su u ponedjeljak iz Ministarstva vanjske trgovine BiH. Ministar Mirko Šarović potvrdio je novinarima u Bileći, gdje je posjetio pogone privatne mljekare “Pađeni”, da je od danas na snazi Komisijina odluka kojom i BiH može svoje mlijeko i mliječne proizvode na tržište Unije plasirati bez ikakvih ograničenja.

Do sada je proizvođačima iz BH bio dopušten samo izvoz pasteriziranog, odnosno termički obrađenog mlijeka.

“Ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH”, kazao je Šarović.

BiH je jedna od rijetkih država izvan EU koja je ispunila stroge uvjete za izvoz svih vrsta mlijeka, istaknuo je. Šarović je ocijenio je da je to rezultat niza mjera poduzetih proteklih godina kako bi se u mljekarskoj industriji uspostavili standardi proizvodnje i nadzora kvalitete kakve prakticiraju sve države-članice Unije.

Mljekari z BiH od sada mogu bez ograničenja računati na tržište Unije i kada je u pitanju plasman prerađevina poput sira. Mljekari z BiH svoje su proizvode, uglavnom mlijeko i kiselo vrhnje, do sada najvećim dijelom plasirali na tržište država CEFTA-e poput Crne Gore i Srbije, a Hrvatska je bila najveće pojedinačno tržište za te proizvode na području EU i u nju je išlo 21 posto bosanskohercegovačkog izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ukupni izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina iz BiH u 2017. dosegnuo je 38 milijuna eura no istodobno je vrijednost uvoza tih proizvoda bila znatno veća i iznosila je oko 72,5 milijuna eura, piše SEEbiz.