Novosti

Facebook troši milione na sigurnost Marka Zuckerberga


Potrebno je puno novca da bi Mark Zuckerberg bio bezbjedan. Facebook je prošle godine potrošio 7.33 miliona dolara kako bi njegov osnivač bio siguran u svom domu i tokom putovanja širom SAD.

A sada je društvena mreža otkrila da će svake godine trošiti dodatnih 10 miliona dolara na njegovu sigurnost.

Ova cifra daleko prevazilazi novac koji firma troši na plate svojih šefova.

Bezbjednost u domu

Zidovi, ograde i druge barijere koje okružuju domove ultra-bogatih najčešće su opremljeni i brojnim senzorima i kamerama koje su programirane da prepoznaju određena lica. Prostor između spoljnih barijera i doma također može da sadrži i postolja osjetljiva na pritisak ili nešto prosto kao što je gusta vegetacija ili kamenčići koji prave buku kada neko stane na njih. Mjere bezbjednosti unutar doma mogu da uključuju blindirane prozore, kamere, bezbjedne sobe, ojačana vrata, a sve to može da košta dosta.

Cijena se uvećava

Ako su potrebni telohranitelji u odijelima i složenom tehnološkom opremom u svakom trenutku dana, onda to može da košta dodatnih milion dolara godišnje. Naravno, sve ovo ne može da ispuni nekoliko telohranitelja, već njih 10, i to da pokriju osnovne smjene i obaveze.

Putovanja

Važne osobe izložene su najvećem riziku kada putuju. Ta putovanja počinju procenom rizika koji pokriva otmice i terorističke napade. Tim se šalje unaprijed kako bi provjerio lokacije na kojima će važna osoba biti, nauči rute za evakuaciju i povezao se sa lokalnim službama bezbjednosti. Blindirana vozila i posebni lijekovi i medicinska sredstva također mogu da budu dio paketa.

Lični uređaji

Veoma je važno zaštititi i sve uređaje koje važna osoba posjeduje. Brojni uređaji mogu učiniti dom nebezbjednim, a to se ne odnosi samo na telefone i tablete, već i na pametne frižidere i televizore.