Industrija

Priča o četiri azijska tigra


Ekonomski napredak Azije u prošlom stoljeću predvodile su četiri, za azijske uslove male države. Iako ih neki nazivaju i azijskim zmajevima, najpopularniji je naziv iz naslova. Četiri azijska tigra predstavljaju privrede Južne Koreje, Tajvana, Singapura i Hong Konga. One su, zahvaljujući ubrzanoj industrijalizaciji, od šezdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća bilježile ukupni godišnji rast na impresivnom nivou od 7%.

Zahvaljujući razvoju tekstilne industrije u ranim pedesetim godinama prošlog stoljeća, Hong Kong je prvi doživio ozbiljan ekonomski rast. Nešto kasnije, ova državica širi proizvodnju na elektroniku i proizvode od plastike. Velika većina proizvodnje bila je namjenjena izvozu.

Nakon proglašenja nezavisnosti, Singapur mijenja ekonomsku strategiju i uz pomoć niskih poreskih stopa privlači strane investicije. Industrijalizacija Singapura počinje sa prilivom stranog novca.

Južna Koreja i Tajvan doživljavaju industrijalizaciju sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Da bi do toga došlo, služe se sličnim ekonomskim mjerama kao i Singapur. Smanjuju poreske stope, ohrabruju strane investitore i počinju masovno da izvoze svoje proizvode.

Ubrzani privredni razvoj ovih azijskih država često se naziva “azijskim čudom“. Uzrok ovog čuda bila je stabilna makroekonomska  situacija i vladine mjere koje su za rezultat imale mali vanjski dug, nepostojanje budžetskog deficita i suficit u robnoj razmjeni sa drugim državama.

Singapur i Hong Kong su prve azijske države koje su uvele neoliberalne ekonomske mjere, koje su podupirale slobodnu trgovinu. Tajvan i Južna Koreja promovirali su mjere protekcionizam, koje su favorizirale domaće proizvođače. Uz pomoć subvencija, Singapur, Tajvan i Južna Koreja uspješno su poticale izvoznike, dok je Hong Kong iskoristio svoju povezanost sa Velikom Britanijom i postao financijsko središte Dalekog istoka.

Evidentno je da je ekonomski rast jedne zemlje ovisan o kvaliteti političkih mjera koje donosi izvršna vlast. Države koje čine društvo četiri azijska tigra, bile su mudre, te su na vrijeme shvatile sve benefite porezima neopterećenog proizvodnog potencijala i prednosti slobodnog tržišta. Privreda koja je izgrađena na tako čvrstim osnovama, svoju snagu pokazuje i u teškim ekonomskim vremenima. Upravo su ove četiri države najmanje “trpile” za vrijeme velike azijske ekonomske krize devedesetih godina. Iako je svijetlo pozornice već godinama na kineskom ekonomskom čudu, predstavnici azijskih tigrova su u težim vremenima činila veća ekonomska čuda, te su i danas jedne od najrazvijenijih zemalja svijeta.