Novosti

Njemački časopis o nastupu bh. kompanija na sajmu IZB 2018


U uglednom njemačkom dnevnom časopisu „Wolfsburger Nachrichten” objavljen je tekst o premijernom nastupu bosanskohercegovačkih kompanija na međunarodnom sajmu dobavljača Volkswagen grupacije, IZB 2018 (Internationale Zuliefererbörse 2018), koji se svake dvije godine održava u Wolfsburgu (Njemačka), pod pokroviteljstvom WOB AG, inače 50 posto u vlasništvu grada Wolfsburga i 50 posto u vlasništvu Volkswagena.

U tekstu je navedeno da Bosna i Hercegovina ove godine slavi premijerni nastup na ovako važnom sajmu i da će devet kompanija iz automobilskog sektora BiH imati priliku da se pokažu u najboljem svijetlu i predstave asortiman njihovih proizvoda i usluga, saopćila je Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine.

Na prestižnom sajmu IZB 2018 učestvuju više od 800 kompanija iz 34 države svijeta, dok je na užoj listi čekanja više od 300 svjetskih kompanija.

Devet kompanija iz BiH bit će smještene u Dvorani br. 4 na zajedničkom štandu br. 4.302, pod organizacijom Privredne komore Federacije BiH.

S obzirom na važnost privredne snage i potencijal rasta industrije, Vlada FBiH je, u saradnji s Privrednom komorom FBiH, pokrenula projekt “Razvoj automobilske industrije Federacije Bosne i Hercegovine”.

Također, 2016. godine osnovana je Grupacija automobilske industrije (GAI) pri Privrednoj komori FBiH koja se sastoji od 32 kompanije koje izravno rade za automobilsku industriju.

Glavni cilj zajedničkog projekta Vlade i Privredne komore FBiH je daljnje jačanje automobilskog sektora kao jednog od najvažnijih pokretača privrednog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Vrlo je bitno naglasiti da se kontinuiranim daljnjim obukama, standardizacijom i certificiranjem, sistemski povećava konkurentnost ekonomije zemlje, kao i dugogodišnje iskustvo domaćih dobavljača automobilske industrije te njihove trenutne mogućnosti, tehnološki napredak i opredjeljenost ka daljem razvoju i usavršavanju, navode iz PKFBiH.

Navedene aktivnosti također su prepoznate i podržane od USAID WHAM projekta.