Novosti

Obama je bogatiji sada nego dok je bio predsjednik SAD-a


Tokom osmogodišnjeg mandata, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama imao je fiksnu platu, ali tek je odlaskom s pozicije najmoćnijeg čovjeka na svijetu počeo da “gomila” bogatstvo.

Barack i Michelle Obama prema podacima koje navode strani mediji, danas vrijede skoro 30 miliona dolara više nego kada su stanovali u Bijeloj kući.

Prema Forbsovoj listi najbogatijih i najutjecajnijih ljudi svijeta, Barack Obama se ističe svojim stanjem na računu koje iznosi otprilike 40 miliona dolara.

Svestrani političar danas zarađuje od javnih i motivacionih govora (oko 400.000 dolara po jednom govoru), pisanja memoara, a odnedavno i unosnim filmskim ugovorima.

Bračni par Obama potpisao je ugovor s produkcijskom kućom Netflix, koja će snimati život nekadašnjeg američkog predsjednika i njegove supruge poslije odlaska s vlasti.

Od predsjedničkih mandata 57-godišnjak je godišnje zarađivao oko 600 hiljada dolara, a veliki izvor prihoda došao je i od knjiga koje je objavio.

Pretpostavlja se da je u periodu od 2005. do 2016. godine Obama zaradio više od 15 miliona dolara samo na autorskim radovima. Ali, njegova spisateljska karijera još nije završena. Prošle godine je zajedno sa suprugom potpisao ugovore s izdavačima vrijedne oko 60 miliona dolara, što znači da će se narednih godina njihovo bogatstvo samo povećavati.

Poznati bračni par svjestan je da zarada ne dolazi sama i da se bogatstvo može održati samo konstantnim ulaganjem. Zato su Michelle i Barack odlučili da investiraju i u nekretnine.

Tokom boravka u Beloj kući u vlasništvu su imali i vilu u Washingtonu koju su iznamljivali. Bila je to prema podacima stranih medija, druga najskuplja nekretnina u Washingtonu. Nakon što mu je završen posljednji mandat, Barack i njegova porodica su se preselili u tu kuću. Osim toga posjeduju i porodičnu kuću u Chicagou koja vredi 2,5 miliona dolara.