Novosti

Dan Općine Posušje


Posušje je grad i općina u Zapadnohercegovačkoj Županiji u Bosni i Hercegovini, koja zauzima površinu od 461 km², a prema zadnjem popisu stanovništva iz 1991. ima 17.134 stanovnika, te je zanimljivo to da Posušje ima najmlađe stanovništvo u Bosni i Hercegovoni.

Sa sigurnošću se može reći da se Posušje nalazi na prirodnoj granici između submediteranske i pretplaninske klime zbog blizine jadranskog mora, nadmorske visine, te tlo i blizine/daljine velikih planina.

U Posušju su nalazišta boksita. Međutim, nakon pada Jugoslavije industrija oko boksita više nije primarna grana gospodarstva. Dolaskom demokratskog društva u Posušju naglo cvijeta uvoz robe iz stranih zemalja, tako da se danas u Posušju nalazi više zastupnika za različitu robu s kojom isti posluju u Bosni i Hercegovini pa i šire.

Osim toga, u Posušju se nalaze i dvije tvornice za proizvodnju plastičnih vrećica te kablova za struju. Na visoravni iznad samog grada Posušja, u Rakitnu, razvijena je mesna industrija kao i stočarstvo. U Posušju se nalazi i punionica mlijeka Meggle.

Općina Posušje broji 278 kompanija koje predaju završne finansijske izvještaje a u kojima je zaposleno 3.310 radnika, a te kompanije su u prethodnoj godini ostvarile 62.853.823 KM ukupne dobiti.

Prihodi prodaje iznosili su 2.970.219 KM, a TOP pet kompanija po prihodu u Posušju su:

1. MEGGLE d.o.o. Posušje
2. VOKEL d.o.o. Vinjani-Posušje
3. M I V I K O d.o.o. Posušje
4. PLANET d.o.o. Posušje
5. LAGER d.o.o. Posušje

Bitno je naglasiti da ova općina broji 33 bonitetno pouzdane kompanije od kojih je njih 12 ostvarilo kontinuitet bonitetne pouzdanosti.

Danas Općina Posušje obilježava Dan Općine, te ovom prilikom Poslovne novine sa svojim partnerom LRC BIS, čestitaju na uspješnim rezultatima i Dan Općine građanima Posušja.