Industrija

Sindikat ArcelorMittala – Rok za potpis kolektivnog ugovora 20. septembar


Skupština Sindikata kompanije ArcelorMittal Zenica (AMZ), jednoglasnom odlukom delegata, odredila je na vanrednom zasjedanju, 20. septembar ove godine kao krajnji rok za postizanje dogovora o potpisu Pojedinačnog kolektivnog ugovora između Sindikata i Uprave.

Sindikat je, kako je istaknuto, svoj prijedlog novog kolektivnog ugovora memadžmentu kompanije dostavio 17. januara ove godine, ali tekst ugovora još nije usaglašen pa su se odlučili zaprijetiti i prekidom rada.

”Menadžment i Uprava AMZ-a su, pod izgovorom da se treba potpisati Granski kolektivni ugovor za metalski sektor Federacije BiH, cijelo vrijeme opstruirali dogovor. Mi smo insistirali da možemo potpisati naš kolektivni ugovor, bez obzira na Granski ugovor za FBiH, koji je, eto, i potpisan 31. jula. Ako i do isteka novog roka ne bude potpisan kolektivni ugovor, Skupština nalaže Glavnom odboru Sindikata zakazivanje generalnog štrajka”, iznio je kao prijedlog predsjednik Sindikata AMZ-a Zuhdija Kapetanović, a što su članovi Skupštine i prihvatili.

On je istaknuo kako neće odustati od zahtjeva da minimalna satnica, koja nije povećavana od 2014. godine, bude uvećana sa 3,06 na 3,37 KM te da im isplate i regres, koji su zadnji put dobili u martu 2015. godine.

Regres, u visini od 50 posto prosječne mjesečne plaće u AMZ-u, drugi je zahtjev koji su uputili Upravi AMZ-a.

”Vidjeli smo da nećemo lako postići dogovor. Na zadnjem sastanku s menadžmentom kompanije, koji je održan 23. jula i na kojem je bio i generalni direktor Biju Nair, koji nam je tada kazao kako na povećanje plaće ne možemo računati sve do 2020. godine”, istaknuo je Kapetanović, koji je poručio i kako “ne smiju dozvoliti da radnik u AMZ-u bude rob”.

Granskim kolektivnim ugovorom za metalski sektor u FBiH, kako je napomenuo Kapetanović, definirana je minimalna satnica od 2,75 KM, ali napominje kako su oni i do sada u svom pojedinačnom kolektivnom ugovoru imali veću satnicu te veća druga prava.