Novosti

Venecuelu čeka inflacija od milion posto?


Venecuela je u ponedjeljak skinula pet nula s cijena u sklopu ekonomskog plana za koji Nicolas Maduro kaže da će smiriti hiperinflaciju, no kritičari tu reformu smatraju još jednim u nizu loših poteza koji će već haotičnu državu gurnuti dublje u krizu.

Ulice su bile tihe, a prodavnice zatvorene zbog državnog praznika koji je Maduro odredio kao prvi dan novog plana za ekonomiju u krizi za koje Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će do kraja godine imati inflaciju od milion posto.

Promjena cijena dolazi uz rast plata od tri hiljade posto, povećanja korporativnog poreza i vezanja državnog kursa za petro, naftnu kriptovalutu koju je osmislila vlada u Karakasu.

Ekonomisti smatraju da će taj plan, otkriven u petak, dodatno produbiti krizu u toj nekad prosperitetnoj državi koja sad pati od nestašica nalik onima u Sovjetskom Savezu i egzodusom građana koji bježe u druge južnoameričke države. Stanovnici Venecuele skeptični su oko izgleda da te reforme spasu ekonomiju.

Nakon decenije visokih cijena nafte koje su podstakle potrošnju u toj članici OPEC-a mnogi siromašni građani danas su primorani da kopaju po smeću u potrazi za hranom jer su im se plaće svele na nekoliko dolara mjesečno.

Nove mjere zabrinule su trgovce koji se već bore s opstankom zbog hiperinflacije, obaveznim cijenama proizvoda poput brašna i pelena koje određuje država i striktnih valutnih kontrola koje guše uvoz.

Fedecamaras, glavna poslovna organizacija Venecuele, u ponedjeljak je kritizirala Madurov ekonomski plan, prozvavši ga “improvizovanim”, te je ustvrdila kako će donijeti zbrku i “ozbiljan rizik” ekonomskoj aktivnosti u državi.

Vezanje bolivara za petro nam se čini kao ozbiljna greška”, rekao je predsjednik organizacije Carlos Larrazabal na konferenciji za medije i dodao kako je “plan nekoherentan”.

Bolivar je u ponedjeljak na crnom tržištu vrijedio oko 96 bolivara za dolar, a ta vrijednost implicira pad od gotovo 30 posto u odnosu na prošlu sedmicu. No taj tečaj možda nije reprezentativan za cijelo tržište jer je u ponedjeljak zbog praznika bio neradni dan.

Nezadovoljstvo Madurom prelilo se i na vojsku jer je i vojnicima počelo nedostajati dovoljno hrane. Mnogi od njih dezertiraju u druge države u koje se uputilo i hiljade civila.

Dvojica visoko pozicioniranih oficira uhapšena su prošlog mjeseca zbog navodnog učestvovanja u eksplozijama dronova koje su se dogodile tokom Madurovog govora. On je taj je čin proglasio pokušajem atentata.

Haos u državi sve više brine susjedne zemlje. Ekvador i Peru nedavno su postrožili uslove za dobijanje vize za stanovnike Venecuele, a nasilje je u subotu vratilo nekoliko stotina izbjeglica iz te države preko granice iz Brazila.

Maduro, ponovo izabran na izborima u maju koje su mnogi proglasili namještenima, tvrdi kako je njegova vlada žrtva “ekonomskog rata” koji vode neprijatelji uz pomoć Washingtona koji oputužuje da ga želi zbaciti.

SAD odbija te optužbe, no opisuje bivšeg vozača autobusa i čelnika sindikata kao diktatora, te je uveo niz finansijskih sankcija njegovoj vladi i njenim članovima.