Novosti

Otvoren Prvi međunarodni sajam pčelarstva ‘Gradačac 2018’


U okviru 45. Sajma šljive otvoren je Prvi međunarodni sajam pčelarstva “Gradačac 2018” čiji je organizator Udruženje pčelara “Pčela” Gradačac.

Sajam pčelarstva i prvo međunarodno ocjenjivanje kvalitete medova otvorenim je proglasio općinski načelnik Edis Dervišagić koji je istakao značaj jedne takve manifestacije za privredni i turistički razvoj Gradačca, napominjući da pčelarstvo među stanovništvom ima dugu tradiciju.

Ministar turizma, trgovine i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić izjavio je da je Vlada Tuzlanskog kantona podržala tu manifestaciju jer doprinosi promociji turizma i domaćih proizvoda.

“Mi ćemo i ubuduće davati podršku ovom i sličnim projektima koji imaju za cilj plasman zdravih i na tržištu traženih proizvoda, a med i pčelinji proizvodi to svakao jesu”, rekao je Gluhić.

Sutra će biti dodjijeljene medalje za kvalitet ocijenjenih medova i održano stručno savjetovanje koje gradačački pčelari organizuju u saradnji s Tehnološkim fakultetom iz Tuzle.

Predsjednik Udruženja “Pčela” Asmir Duraković pojasnio je da će biti održano 12 stručnih predavanja profesora sa Tehnološkog fakulteta iz Tuzle i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka na kojim će posebna pažnja biti posvećena značaju pčela u voćarstvu, te pesticidima i njihovoj zakonskoj regulativi kao i teme vezane za standardizaciju u pčelarstvu i u organskoj proizvodnji, saopćili su organizatori.