Novosti

U Udruženje poslodavaca FBiH učlanilo se još 50 kompanija s područja USK-a


Rukovodstvo Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine posjetilo je poslodavce s područja Unsko-sanskog kantona, u cilju upoznavanja s poslovnim ambijentom i uvjetima poslovanja kompanija u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Posjeta USK je nastavak intenziviranja aktivnosti i rada Udruženja na cijelom području Federacije BiH, s ciljem jačanja pozicije poslodavaca i uključivanja što većeg broja poslodavaca u procese donošenja odluka, kako na lokalnom, tako i na kantonalnom, federalnom i državnom nivou.

“Posjeta je rezultirala povećanjem broja članica Udruženja poslodavaca, jer se tokom posjete još 50 kompanija s područja ovog kantona učlanilo u Udruženje”, kazao je direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.

Rukovodstvo Udruženja poslodavaca FBiH razgovaralo je s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem kada je dogovoreno pokretanje inicijative za formiranje privrednog savjeta Grada Bihaća.

Pandurević je pojasnio da će članovi savjeta biti poslodavci iz Grada Bihaća, a privredni savjet će biti konsultativno tijelo koje će prisustvovati sjednicama Gradske skupštine i davati mišljenja o svim propisima i odlukama koje se tiču poslovnog ambijenta u ovom gradu.

“Nakon što ovu aktivnost realiziramo u Bihaću, pokrenut ćemo je i u drugim općinama USK. Također, s gradonačelnikom Fazlićem vrlo blizu smo dogovora o prostoru u kojem bi bilo smješteno Kantonalna organizacija Udruženja poslodavaca FBiH za područje USK”, dodao je.

Izvršni odbor Udruženja poslodavaca FBiH usvojio je tekst obraćanja političkim strankama koje učestvuju na predstojećim općim izborima u BiH.

Razmatrao je i pitanje kolektivnog pregovaranja za zaključivanje granskih kolektivnih ugovora te je zaključeno da će biti ispunjen plan, a to je da se do kraja godine potpiše između osam i 12 granskih kolektivnih ugovora.