Novosti

Mercator grupa udvostručila dobit na polugodištu 2018.


Meracator grupa ostvarila je u prvom polugodištu ove godine dobit iz osnovne djelatnosti od 16,9 miliona eura, što je više nego dvostruko u odnosu na isti prošlogodišnji period.

EBITDA (dobit prije oporezivanja) Mercator grupe iznosila je 50,5 miliona eura u prvoj polovini 2018. godine, dok je u istom periodu prethodne ona iznosila 44,6 miliona eura.

Prvu polovinu 2018. godine matično društvo Mercator grupe završilo je sa 9,3 miliona eura čiste dobiti.

“Nova strategija i orijentacija Mercatora kao najboljeg lokalnog distributera na svim tržištima na kojima poslujemo očito daje rezultate. Učinkovitost će biti poboljšana razduživanjem i provedbom razvojnih projekata, među kojima je, naravno, novi logistički i distribucijski centar u Ljubljani”, rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercator grupe.

Najvažnija grupa Mercatora ostaje u Sloveniji, gdje je zabilježila porast od 0,8 posto u prihodima, a zatim Srbija s 1,1 posto većim prihodima u trgovini na malo u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Na dan 30. juna 2018. godine neto finansijski dug grupe Mercator iznosio je 771,1 miliona eura, što je za 80,8 miliona eura manje nego na dan 30. juna 2017. godine.

U ovoj godini Mercator je izvršio sve svoje obaveze prema finansijskim i poslovnim partnerima u skladu sa dogovorenim uslovima, navodi se u polugodišnjem izvještaju o poslovanju.