Novosti

Let Aman-Sarajevo od 2019. godine?


Royal Jordanian Airlines razmatra uvođenje letova između Ammana i Sarajeva od sljedeće godine.

Aviokompanija je u saopćenju navela kako je pokretanje novih destinacija dio plana velikih promjena koji uključuje, između ostalog, kontinuiranu procjenu svoje mreže ruta s ciljem povećanja promet do Jordana i poboljšali povezanost putem njihove baze u Ammanu.

“Trenutno radimo studiju izvodljivosti. Nova ruta može pomoći turizam, olakšati putovanje poslovnim ljudima i unaprijediti trgovinu”, navode u saopćenju.

Kako piše portal ExYuAvation, ovo je saopćeno nekoliko dana nakon što je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović održao sastanak s jordanskim ministrom vanjskih poslova Aymanom Safdijem s kojim je i razgovarao o potencijalnim letovima između dvije zemlje.

Royal Jordanian je prisutan na tržištu BiH putem kod-šer ugovora sa Turkish Airlinesom, te voze na liniji Sarajevo-Istanbul, Istanbul-Amman. Ova aviokompanija je također bila dio jordanskog konzorcija koji je 2008. dao ponudu za 48% udjela u bivšoj kompaniji BH Airlines. Njihova ponuda je bila na drugom mjestu, odmah iza Turkish Airlinesa.

S druge strane, potreba građana zaljevskih zemalja da putuju u Sarajevo se povećava. Aerodrom sada ima neprekidne usluge do Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Saudijske Arabije i donedavno Kuvajta. Kuwait Airways i Gulf Air izrazili su također interes za letove do Sarajeva.