Novosti

Od ove školske godine novi smjer bankarski tehničar u Srednjoj ekonomskoj školi


Novi smjer bankarski tehničar u Srednjoj ekonomskoj školi po sistemu dualno stručno obrazovanje uvoden je od ove školske godine.

To je potvrđeno i današnjim potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, kojeg su potpisali ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, voditeljica programa za edukaciju i stručno usavršavanje predstavništva njemačke privrede u BiH Ramona Neuse, direktorica Srednje ekonomske škole Jadranka Kolar, te direktorica kadrovskih poslova Raiffeisen banke Emina Sarač.

“U ovoj školskoj godini u srednju ekonomsku upisano je već jedno odjeljenje za pomenuti smjer. Na ovaj način nastojimo povezati obrazovanje s praktičnim znanjem, te učenicima osigurati i olakšati prijelaz iz škole na tržište rada, dok se nadamo kako će banka dobiti mlade stručne ljude”, navela je Kolar.

Kazazović je kazao da je resorno Ministarstvo podržalo uvođenje smjera bankarski tehničar i to kroz savjetovanje i podršku kod razvoja nastavnih planova i programa, okvirnog plana praktične nastave u preduzeću kao i nastavnog materijala, dodatnu edukaciju profesora, regulisanu kroz 40-časovnu radnu sedmicu nastavnika.

Planirano je da se od druge do četvrte godine udio praktične nastave u bankama kontinuirano povećava sa dva na tri dana. Banka će kroz obuku, praktičnu nastavu na period od četiri godine preuzimati učenike drugih razreda tokom tri godine.

Prije zvaničnog upisnog roka u srednju školu, tesirat će znanje učenika iz engleskog jezika i test nizova, namijenjen mjerenju fluidne inteligencije i upitnik ličnosti BQF, namijenjen procjeni pet faktora osobina ličnosti, saopćeno je iz Press službe KS

Projekat finansira Savezno ministarstvo za privredu i energiju SR Njemačke (BMWi), a podržava ga Asocijacija njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK).