Novosti

Počelo čišćenje terena za formiranje botaničke bašte na Trebeviću


Počelo je čišćenje terena za uspostavu Planinske botaničke bašte na području Trebevića, potvrdio je Feni stručni saradnik za promociju i marketing JU Zaštićena prirodna područja KS Mustafa Zvizdić, prenosi Sa-c.net.

Planom upravljanja Zaštićenim pejzažem Trebević predviđeno je uspostavljanje botaničke bašte koja bi služila za konzervaciju i zaštitu endemičnih i rijetkih vrsta, kao i prezentaciju bogate planinske flore bosanskohercegovačkih planina.

Projekt o uspostavljanju botaničke bašte je potpisan sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma na osnovu odluke o utrošku sredstava prema Akcionom planu strategije okoliša za 2018. godinu i programu “Sufinansiranje projekata zaštite prirode u FBiH”.

Zvizdić je rekao da je sklopljen ugovor sa JKP Sarajevo šume o izvođenju radova čišćenja površine, u cilju pripreme terena za osnivanje Planinske botaničke bašte Trebević.

“Predviđeni radovi su bazirani na čišćenju površine od samonikle nepoželjne vegetacije i uklanjanju tanjeg rastinja lišćara i četinara”, kazao je Zvizdić.

Cilj projekta je promocija i očuvanje rijetkih i ugroženih planinskih biljaka u Bosni i Hercegovini kroz uspostavljanje botaničke bašte kao primjera zaštite u ex situ uslovima, te stvaranje laboratorije na otvorenom, gdje će biti moguće provesti naučna istraživanja i organizovati programe obrazovanja u svrhu podizanja opće svijesti o značaju zaštite prirode, poručili su iz JU Zaštićena prirodna područja KS.