Novosti

Simpozij povodom pet godina inicijative ‘Pojas i put’


Simpozij o temi “Pet godina inicijative ‘Pojas i put’: Saradnja i šanse” bit će održan danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH).

Simpozij će okupiti respektabilna imena iz akademske zajednice, nevladinog i think-tank sektora koji kroz različite aspekte društvenih nauka izučava Inicijativu “Pojas i put” i NR Kinu, kao i dio biznis zajednice koji sarađuje ili je spreman sarađivati sa partnerima iz NR Kine.

Cilj simpozija je potcrtati važnost Inicijative “Pojas i put” te ukazati na šanse za saradnju koje ona nudi kroz povezivanje ljudi i ideja, investicije, izvozne šanse za BiH, kao i direktna ulaganja.

Simpozij će otvoriti ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

Panelisti u radnom dijelu su Anto Domazet sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Miloš Šolaja sa Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci, bivši ambasador BiH u NR Kini Amel Kovačević, izvršni direktor Centra za politike i upravljanje (CPU) Adis Muhović, predavač na Sarajevo School of Science and Technology (SSST) Adnan Huskić, te u ime suorganizatora Simpozija, VTK BiH, stručni saradnik za makroekonomiju Amila Šehić, najavljeno je iz VTK BiH.