Novosti

Vlada ZDK usvojila Kantonalni akcioni plan energijske efikasnosti


Vlada Zeničko-dobojskog kantona je, na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, usvojila Kantonalni akcioni plan energijske efikasnosti (KEEAP).

Shodno odredbama Zakona o energijskoj efikasnosti FBiH, Vlada Zeničko-dobojskog kantona bila je u obavezi donijeti Kantonalni akcioni plan energijske efikasnosti.

KEEAP predstavlja ciljeve i načine uštede finalne energije na području kantona i odnosi se na nadležnost kantona, Grada Zenica i općina na području kantona. Po sadržaju, KEEAP ne uključuje primarnu energiju (proizvodnja, distribucija i prijenos), jer je u nadležnosti viših nivoa vlasti.

Dio kantonalnih ciljeva uštede finalne energije planirano je ostvariti kroz programske mjere, koje su identične programima iz Akcionog plana energijske efikasnosti Federacije BiH – EEAPF, a dio kroz djelovanje tržišta i drugih aktera.

U skladu sa Zakonom o energijskoj efikasnosti FBiH, sastavni dio plana su i planovi za unapređenje energijske efikasnosti javnih institucija na nivou kantona, saopćeno je iz Press službe ZDK.