Da li globalnom tržištu nekretnina prijeti urušavanje?

Da li globalnom tržištu nekretnina prijeti urušavanje?

Od deset svjetskih nekretninskih tržišta kojima prijeti urušavanje zbog prenaduvanih cijena, čak pet se nalazi u Evropi, pokazuje istraživanje Oxford Economicsa koje prenosi Bloomberg. Ozbiljna situacija posebno je primjetna na tržištima Švedske, Australije, Kanade i Hong Konga.

Na ta četiri tržišta valuacije su vrlo visoke, ekspanzija traje već dugo, a zaduženost je visoka”, istaknuo je u analizi Adam Slater, glavni ekonomista Oxford Economicsa. U Švedskoj su realne cijene nekretnina u posljednjih pet godina skočile 32 posto, a udjel stambenih kredita u BDP-u dostigao je značajnih 70 posto. Među prvih deset najkritičnijih najviši udio stambenih kredita bilježi se u Švicarskoj, čak 121 posto, a trocifreni udion ima i Australija, 115 posto.

Novi Zeland pak prednjači po skoku cijena u posljednjih pet godina od 43 posto. Osim Švedske i Švicarske, stari kontinent na popisu tržišta s nekretninskim balonom još predstavljaju Norveška, Danska i Velika Britanija. U Danskoj su cijene porasle 22 posto od 2012. godine, a zaduženost se popela na 86 posto BDP-a. U Norveškoj je zaduženost još viša, 86 posto BDP-a, iako su stanovi poskupjeli tek 10 posto.

U Britaniji su cijene više za 21 posto, ali je zaduženost na 67 posto. Dobra je vijest što su rizici sloma tržišta relativno ograničeni u ključnim državama – SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Kini i Japanu, ističe Oxford Economics. U većini ekonomija Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj kamatne stope na stambene kredite nisu značajnije rasle u posljednje vrijeme.

Klasični okidač za pad cijena nekretnina tako je izostao. No, rast kamatnih stopa nije striktno vezan uz pad cijena”, dodaje Slater.

I supervizorka Evropske centralne banke (ECB) Daniele Nouy u razgovoru za latvijsku novinsku agenciju upozorila je da bi tržište nekretnina moglo izazvati novu krizu u Evopi, dodajući ipak da su banke bolje pripremljene za krizu no što su bile prije deset godina.

Uz kamatne stope na rekordno niskim niovima, cijene nekretnina na mnogim hit odredištima snažno su porasle. Neki političari upozoravaju da popustljiva monetarna politika generiše rizik snažnog rasta cijena na tržištima nekretnina koji potencijalno vodi u novu krizu.

Premda su banke bolje kapitalizovane, likvidnost izdašna a novac jeftin, pojedine banke nisu dovoljno uspješne u mobilizaciji kolaterala i pribavljanju dodatne likvidnosti na tržištima kad se nađu pod pritiskom. Znam da neke sjevernoevropske i istočnoevropske zemlje priželjkuju izraženije smanjenje rizika u bankama eurozone prije no što se preduzme sljedeći korak. Mišljenja sam da su se rizici već značajno smanjili. Stoga sada moramo učiniti korak naprijed”, kazala je Nouy.

Najnoviji tekstovi

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.