Karijera u domaćem IT-u – realnost ili fikcija

Karijera u domaćem IT-u – realnost ili fikcija

Poslovi u IT industriji danas su u vrhu potražnje na globalnom tržištu. Taj trend ne zaobilazi ni Bosnu i Hercegovinu, koja teško izlazi na kraj sa zadržavanjem IT stručnjaka u zemlji. Da je IT karijeru moguće graditi u BiH govori i podatak da je sektor informacijskih tehnologija u našoj zemlji od 2010. do 2017. godine doživio veliku ekspanziju od čak 72 posto, a plate IT stručnjaka su u samom vrhu, mnogo iznad državnog prosjeka.

Upravo je ova tema bila fokus predavanja kojeg su održali menedžeri i IT stručnjaci iz kompanije Logosoft, Platinum sponzora 7. MS Community BiH konferencije. Kompanija Logosoft, jedna od prvih IT kompanija u BiH sa više od 22 godine uspješnog poslovanja i jedna od vodećih IT kompanija u BiH je prava adresa za potpuno poslovno usavršavanje IT stručnjaka, kao i za iskustvo rada na realnim projektima u državi i regiji.

IT sektor raste iz dana u dan, time postaje pokretačka snaga ekonomskog razvoja BiH i doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih. Ali, vrlo slaba komunikacija industrije sa obrazovnim sektorom stvara nesklad i disproporciju između strukture kadrova koji izlaze na tržište i stvarnih potreba industrije. Gotovo da nema obrazovne institucije u BiH koja može proizvesti kompletnog IT stručnjaka koji može započeti sa radom odmah po završetku obrazovnog procesa. Taj proces naknadnog učenja i poslovnog usavršavanja u Logosoftu omogućavamo stručnim edukacijama, posjetama svjetskih IT konferencija i seminara, kao i radom na veoma kompleksnim i zahtjevnim projektima za naše klijente i partnere u BiH i regiji, ali i unutar kompanija u grupaciji“, poručili su iz Logosofta tokom svog predavanja.

Sedma MS Community konferencija ugostila je 400 učesnika iz BiH i regije, a ove godine je okupila mnoge kompanije, patnere i sponzore pod sloganom „UnITed“.

Najnoviji tekstovi

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.